Александър Петков – „Щастливо завръщане“

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Александър Петков - "Щастливо завръщане"

Александър Петков е една от емблематичните музикални фигури във Варна, за които малко обаче се знае. Съдбата му поднася много превратности, които не го отказват от търпеливата преподавателска работа и любимата му джаз музика.Твърде етичен и чувствителен, остава встрани от славата и признанието на собствената си страна. Световно признат в чужбина и удостоен с добри думи от световни звезди- тук остава дълбоко неизвестен и България мълчи… Остава обичта на поколения негови ученици, които изучават през годините законите на джаз импровизацията.

Александър Петков се занимава с китара от ранна възраст. След приключване на задължителната по това време казарма свири известно време в различни заведения. Прeз 1970г. с малка стипендия заминава да учи китара в Германия за редовно обучение, но скоро се налага да се прехвърли задочно. Първите две години преминават в консерваторията „Ханс Айслер“ в Берлин, а после в консерваторията „Карл Мария фон Вебер“ в Дрезден. Негов учител е един от най-добрите немски музиканти Валтер Вирзик.

Александър Петков е първият български китарист, завършил Висше образование със специалност китара.

След следването си в Германия, Александър Петков създава Варненската джаз китарна школа, която е добре известна в страната. Много от неговите ученици по-късно завършват висшето си музикално образование не само в България, а и в много други страни като: Швейцария, Холандия, Испания, Австрия, Канада, САЩ.
Успоредно с педагогическата си работа Александър Петков се занимава и с композиция. Написал е сборници с акордови етюди и стилистични упражнения.Неговата школа „Технически упражнения по китара“ е много добре приета, както у нас, така и в чужбина.
Александър Петков е автор на много джазови и фолклорни пиеси. Записал е два албума, в които прозира неговия оригинален творчески почерк.

„A HAPPY RETURN“ / „Щастливо завръщане“ /е един уникален проект на Александър Петков, който съдържа осем инструментални пиеси: „Spring Walk“, „Full of Life“, „My Hope“, „Running in the Field“, „The Craziness of Youth“, „An Unforgettable Day“, „When We Were Young“ и „Sweeping Streem“. Всички композиции и аранжименти са авторски. Ето какво казват за него и автора световно известни звезди:

„Скъпи, Александър! Искам да ти кажа, колко много се радвах на твоята музика и твоето великолепно свирене. Надявам се да се срещнем и да направим заедно проект. Благодаря ти за твоя талант!“ Джо Лано, джаз китарист
„Няма съмнение, че господин Петков е изумителен инструменталист. Той е създал индивидуален стил, в който се съчетава звученето на банджо и цимбал. Неговото свирене е забележително!“ Душан Богданович, композитор и китарист
„Без никакво съмнение Алекс Петков е създал уникален стил на свирене на китара. Неговият хармоничен подход и техника са много добре развити.“ Боб Конти, джаз китарист
„Скъпи Александър! Искам да ти кажа, че слушах твоя албум и бях много впечатлен! Твоят стил на свирене е уникален! Никога не съм чувал нещо подобно преди това. Запази вярата!“ Дейл Зденек, издател на световно известни джаз китаристи

автор Татяна Капричева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × = 8