Нов „Сборник с гайдарски пиеси“

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Нов "Сборник с гайдарски пиеси"

 

 

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Нов "Сборник с гайдарски пиеси"

На 06.11.2017 г. от 18.30 ч. в концертната зала на НУИ“Д.Христов“ Варна бе представен новият „Сборник с гайдарски пиеси“ от двамата гайдари и педагози Недко Царев и Алексей Енчев. Това е свежо и интересно издание, инспирирано от идеята да се продължи делото на емблематичната фигура във Варна и фолклора – Диньо Маринов. Пособието има значение не само в регионален, но и национален план, защото запълва близо петнайсет годишна празнина в нотната литература за този инструмент. Много екземпляри са дарени и пътуват вече към всички училища и институции, където се преподава тази специалност, което прави проектът още по-значим и благороден по своята същност.

По твърдение на един от авторите- Варна е градът с най-много гайдари – Меката на гайдата- съставена от професионалисти и любители, които продължават традицията в свиренето и съхраняването на българския народен инструмент.

Сборникът е красиво оформен, със запомнящ се формат и изглед. Съдържа две части, грижливо подредени авторски пиеси в първия раздел и компилация от различни мелодии от няколко региона: Варненско, Добруджа, Странджа, Тракия във втората част, където са поместени творби от изтъкнати и утвърдени вече музиканти като: Динко Палазов, Стойко Желязков, Мария Стоянова, Диньо Маринов, Божидар Симеонов, Стамен Гарджев, Данчо Радулов, Стоян Парушев и Данчо Кънев. Пиесите са разнообразни като ладове, пръстовка и някои от тях са в тоналности, които са нетрадиционни за гайдата. Голяма част от творбите са с педагогическа насоченост, а други са виртуозни и концертни пиеси. Съставителите на сборника са записали първите 20 произведения по реда на съдържанието в професионално студио, а компакт дискът е  приложение към пособието.

Сборникът има за цел да разнообрази музикалната литература за инструмента гайда, да постави по-високи технически и художествени задачи на младите музиканти, както и да им разшири хоризонта към импровизацията и концертното мислене.

„Сборник гайдарски пиеси“ на Недко Царев и Алексей Енчев по всички показатели отговаря на необходимостта от по-високи и по-съвременни изисквания по отношение на фолклорното музициране.

Концертът – представяне премина в приповдигната задушевна обстановка. Пълната зала очакваше с нетърпение презентацията на новия сборник. Всеки от посетителите имаше възможност да се докосне и разгледа наръчниците и да се запознае с китното разнообразие от хора, мелодии и импровизации върху народни песни. Докато гостите се настаняваха в претъпканата зала, звучеше диска към пособието. С „Добре дошли!“ и „Благодаря Ви, че сте тук!“ двамата автори поздравиха публиката и се превърнаха във водещи на вечерта, разказвайки подробно за своето начинание.

Между двете личности от творческия тандем има много общи неща: И Недко Царев и Алексей Енчев са ученици на Диньо Маринов, по-късно и на двамата им преподава по гайда доц. Мария Стоянова в Музикалната академия в град Пловдив. И двамата са майстори гайдари, изпълнители и учители. Всеки от тях създава гайдарски оркестър. Много от техните ученици печелят многобройни награди от различни национални конкурси. Съвсем закономерно накрая ги свързва толкова важен общ проект.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Нов "Сборник с гайдарски пиеси"

Публиката имаше честта да чуе на живо няколко изпълнения. Алексей Енчев изсвири авторската си пиеса „Елховска ръченица“, заедно със Стоян Палазов, тъпан. След това се изяви Недко Царев с произведението „Майско хоро“, отново  с тъпанджията Стоян Палазов. После майсторите предадоха щафетата на младите таланти от НУИ „Д.Христов“: Милен Георгиев от 12 клас изсвири „Коледарски буенек“ от Младен Сербезов, със съпровод от Стоян Палазов, а концертът закри Александър Тодоров от 10 клас с „Видинска ситница“ от Божидар Симеонов, аранжимент Николай Йорданов, с акомпанимент на пиано от Звезда Тодорова. С много благодарности, приветствия и снимки завърши това топло събиране на поколения музиканти, които се обединиха около гайдата и идеята, че „традициите трябва да ги правим, за да ги има“.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Нов "Сборник с гайдарски пиеси"

На представянето присъстваха много светила  и деятели на фолклора- Християн Неделчев, водещ на предаването “ 7/8 “ по БНР; Николай Андонов, майстор – лютиер на гайди; Божидар Симеонов и Данчо Радулов, гайдари и автори на някои от пиесите застъпени във втората част на сборника; Калоян Василев, учител по гайда; Йордан Данев, акордионист и музикант, в чието студио е записан диска, и много други колеги, приятели, бивши и настоящи ученици по гайда.

автор Татяна Капричева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 3 =