Николай Йорданов интервю първа част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Николай Йорданов интервю първа част

Николай Йорданов интервю първа част

Татяна Капричева: Какво сте завършили и кои са били Ваши преподаватели?

Николай Йорданов: Завършил съм НУИ „Д.Христов” Варна и Музикалната академия „П.Владигеров” София. Винаги ще помня първия ми учител по флейта – г-н Ников.Той имаше огромен ентусиазъм, говореше с голямо въодушевление за флейтата и големите световни флейтисти, диригенти, композитори, изпълнители и музикални произведения.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Николай Йорданов интервю първа част

В музикалното училище мой учител бе Александър Христов – взискателен, точен, прецизен. Негов професор в консерваторията е бил Никола Стефанов, следвал в Германия и считан за основоположник на българската флейтова школа. Не мога да не спомена и учителките ми по солфеж Олга Иванова и Йорданка Шишкова, от които съм получил солидна музикална подготовка, както и незабравимия Милко Димитров, който внасяше много колорит в часовете по история на музиката.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Николай Йорданов интервю първа част

В музикалната академия мой професор бе Лидия Ошавкова, която освен педагог беше и концертиращ флейтист и оркестрант с огромен замах. Разказваше ни винаги интересни истории за световните флейтови авторитети, които познаваше. Държеше на красивото фразиране, ярко музикално изпълнение, познаването на различните стилове и изграждането на младите изпълнители с богата музикална култура. Учил съм се и от други наши големи флейтисти като Христо Владовски, Георги Спасов и Симеон Щерев.

По дирижиране бях при Иван Бакалов, по пиано при Димитър Цанев, а по джаз пиано при Юлия Ценова, която е ученичка по композиция на Панчо Владигеров. Тя често ми поставяше творчески задачи: импровизация по тема, хармонизации  на мелодия в различни стилове, аранжимент за група или биг бенд и др.

Татяна Капричева: Какво е мнението Ви за семинарите и майсторските класове?

Николай Йорданов: Посещавал съм семинарите на някои от големите имена в света на флейтата. Един от тях бе Жан Пиер Рампал. Това бе незабравима среща за мен!

Татяна Капричева: Изучавали ли сте други инструменти освен флейтата?КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Николай Йорданов интервю първа част

Николай Йорданов: Изучавал съм фолклорни инструменти. Имал съм творчески срещи с композитора и диригента Петър Крумов, от когото научих много за българския фолклор. Той написа за мен сюита за флейта и оркестър. Важно бе за мен и познанството ми с диригента Йордан Дафов, под чиито ръководство съм бил солист и се обогатих много в посока музикална естетика и интерпретация.

Татяна Капричева: Къде работите сега?

Николай Йорданов: Преподавател съм по флейта в Национално училище по изкуствата „Добри Христов” Варна.

Татяна Капричева: Вие сте многофункционален музикант, в какви формации и проекти участвате?

Николай Йорданов: Освен в проекти за класическа музика, трио „Етерна”, квартет „Дивертименто”, съм участвал и в инициативи с друга стилова насоченост. Триата „Чембо”, „Нестинари”, „Опас”, група „Протуберанси”, базирани върху българска традиционна музика. Свиря също в келтската група „Гълфстриим” и латино бенд „Чаранга”. През 90-те години бях аранжор и флейтист към групата на Шуаку Амиева в Испания.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Николай Йорданов интервю първа част

Татяна Капричева: Кога усетихте, че аранжирането на музика Ви привлича?

Николай Йорданов: Бях ученик в Музикалното училище и по камерна музика свирихме в духов квинтет. Направих няколко аранжимента, които моите колеги харесаха. Един от аранжиментите беше включен в програма, с която участвахме в конкурса „Златна Диана“ и дори получихме награда. От тогава започна моят интерес към аранжимента и транскрипцията.

В един по-късен етап 90-те години бях поканен като аранжор и флейтист в испанска група за тяхна национална музика. Беше издаден компактдиск, който звуча по испанските радио и TV канали. След този успех испанският певец Пако Диес ме покани за аранжор и изпълнител на своя албум „Сефарадски романси“. Дискът бе определен като един от 10-те най-добри за годината в това направление и също звуча по техните медии. Тогава бях приет за член на Съюза на испанските автори и издатели на на музика.

автор Татяна Капричева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

÷ 2 = 4