Концерт струни и клавиши

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концерт струни и клавиши

Концерт струни и клавишиКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концерт струни и клавиши

Концерт струни и клавиши ще се проведе на 12.04.2018г. четвъртък от 18.30 ч. в Арт салона на Радио Варна.

В изявата ще вземат участие ученици и преподаватели от специалностите акордеон и класическа китара при Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ Варна.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концерт струни и клавиши

Концерт за струни и клавиши ще предложи разнообразна програма, която включва творби от различни композитори като: Филипо Граняни, Исак Албенис, Хоакин Родриго, Астор Пиацола, Матео Фалони, Ришар Галиано, Здравко Иванов и други.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концерт струни и клавиши

Концерт струни и клавиши е част от програмата на Радио Варна в подкрепа на талантливи деца и младежи „Криле на началото“.

Концерт струни и клавиши е съвместна изява на Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ Варна и Радио Варна.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концерт струни и клавиши

Концерт струни и клавиши си пробива път като устойчива инициатива на двете специалности, следващи общи творчески виждания, давайки възможност за изява на даровитите млади музиканти.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концерт струни и клавиши

Концерт струни и клавиши е сцена и за личен пример на техните преподаватели, които с жар, ентусиазъм и професионализъм показват красотата на музиката, изявявайки се заедно със своите възпитаници.

Марин Цачев

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концерт струни и клавиши         

Марин Ценков Цачев е роден на 11.08.1982 г. в гр. Варна. От седем годишна възраст свири на пиано, а на тринадесет години започва занимания и с класическа китара в класа на Севдалин Стефанов. В периода 2000 – 2001 г. се обучава и при Любен Хараламбиев. През 2002 г. (като студент в АМТИИ – Пловдив)  е лауреат на Втора награда в Международния китарен конкурс “Акад. Марин Големинов” – Кюстендил.

Взема участие в Майсторски класове водени от Зоран Анич, Мартин Ренерт, Хуан Карлос Алонсо Лопес, Едуардо Паскуал Диас, Георги Василев, Дейвид Граймс и други. През 2005 г. завършва АМТИИ – Пловдив в класа по китара на доц. Стела Митева- Динкова и класа по класическо пеене на проф. Валя Александрова, а през 2008 г. получава и степен Магистър по музикална педагогика.

От 2009 г. е преподавател по китара в читалищата „Антим І ” и „Захари Стоянов” в гр.Пловдив, както и преподавател по музика в ОУ село Богданица (общ. Садово). Oт септември 2012 г. Марин Цачев е преподавател по класическа  китара и художествен ръководител на китарен ансамбъл „GuitarArte“ в НУИ „Добри Христов“ – Варна.

Нели Недева

   КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концерт струни и клавиши         

Нели Янчева Недева-Илиева е родена на 19.11.1972 г. в гр. Провадия. Започва да учи китара на 9 години в класа на Благой Митев. През 1991 г. завършва СМУ (Национално училище по изкуствата) „Добри Христов“ – Варна със специалност класическа китара в класа на Любен Хараламбиев.

През 1995 г. завършва АМТИИ – Пловдив в класа на Иван Михайлов, след което специализира в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София при доц. Александър Пумпалов. През 2016 г. защитава докторска дисертация в Нов български университет – София.

От 1996 г. е преподавател по класическа китара в НУИ „Добри Христов“ – Варна. Занимава се активно и с концертна дейност. Лауреат е на: І награда на националния конкурс „Млад китарист“ във Враца (1989 г.); І награда на международния конкурс „Пеещи струни“ в Гоце Делчев (1990); ІІ награда на Международния конкурс за интерпретация на класическа китара в Пловдив (1995 г.).

Участва в майсторски класове на международни фестивали в гр. Естергом (Унгария) през 1989 г. и гр. Тихи (Полша) през 1990 година. Взема участие и в майсторски класове на: Джон Дюарт – Англия, Енрик Мадригуера – САЩ, Мишел Садановски – Франция, Кристиян Райхерт – Германия, Георги Василев – Швейцария. Ежегодно участва в жури и е гост-изпълнител в международни и национални конкурси и фестивали.

Севдалин Стефанов

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концерт струни и клавиши       

Севдалин Здравков Стефанов е роден на 01.11.1972 г. в гр. Добрич. Започва да се занимава с китара през 1981 г. при Трендафил Михайлов. След това последователно се обучава при Валентин Вълчев от 1986 до 1990 г. и Любен Хараламбиев от 1990 до 1992 година. В периода 1992 – 1996 г. е студент в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив в класа по китара на Георги Цонев.

Специализира в същата академия през 2001 и 2012 година. Като студент активно участва в различни музикални формации. През 1994 г. създава китарен квартет, с който концертира успешно в страната. По негова молба доц. Иван Димов написва „Концертино за китарен квартет и оркестър“. Произведението се изпълнява за първи път през 1997 г. в Българска национална телевизия по повод 70-годишнината на композитора.

В периода 1996 – 2000 г. е преподавател по китара в школата към НУИ „Добри Христов”, Народно читалище „Отец Паисий” и Младежки дом „Орбита” в гр. Варна. От 2000 до 2005 г. работи като музикант в Монако, Франция, Италия, Обединени Арабски емирства, Гренландия, Карибски острови и други. От 2005 г. е преподавател по китара в Национално училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна, а от 2010 г. е ръководител на специалност „Класическа китара” в същото училище.

През 2010 г. редактира и издава сборник за китара „Романс на спомена” с пиеси на Любен Хараламбиев, във връзка с 80-годишнината на именития преподавател. През 2011 г. издава  „Концертино за китарен квартет и оркестър” от Иван Димов; 2012 г. „Класическата китара във Варна” – първо и второ издание, а през 2015 г. редактира и издава „Музикални настроения” – пиеси за китара от Николай Йорданов.

Севдалин Стефанов е председател на Сдружение „Приятели на класическата китара” и един от организаторите на традиционния музикален фестивал „Дни на класическата китара” в гр. Варна.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концерт струни и клавиши

Веселин Иванов

Веселин Иванов е преподавател по акордеон в НУИ „Д.Христов“ Варна. Той работи с голяма обич със своите ученици. Импулсира ги, обединява ги в различни състави и им показва тънкостите в умението да се свири на този инструмент. Завладяващи са многобройните му аранжименти за акордеонен ансамбъл и различни други формации. Дирижира емоционално и вдъхновено и е отдаден изцяло на работата си.

автор Татяна Капричева
снимки Росен Донев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

72 ÷ = 8