Жасмина Темелкова интервю първа част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Жасмина Темелкова интервю първа част

Жасмина Темелкова интервю първа част

Татяна Капричева: Представете се с няколко думи как се казвате, къде сте учили?КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Жасмина Темелкова интервю първа част

Жасмина Темелкова: Казвам се Жасмина Темелкова, на 20-години от Варна. Завършила съм Първа езикова гимназия с немски език и специалния “Leistung” клас към гимназията.

Татяна Капричева: С какво се занимавате сега?

Жасмина Темелкова: В момента съм студентка 2-ри курс във Виенската консерватория “Musik und Kunst” със специалност оперно пеене в класа на професор Елена Филипова.

Татяна Капричева: Какви са вашите впечатления от висшето обучение във Виена?КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Жасмина Темелкова интервю първа част

Жасмина Темелкова: Според мен няма по-подходящ град за развитието в сферата на операта от Виена. Град с толкова много традиции, дом на някои от най-великите композитори.

Изключително съм впечатлена от програмата на университета, която е съставена изцяло в полза на студентите и им дава много свобода и възможност за развитие. Разнообразието от семинари, майсторски класове, концерти и консултации е огромно.

Невероятна привилегия за мен е да работя с моята професорка – Елена Филипова. Любопитно е, че тя също е била възпитаничка на музикалното училище тук във Варна.

Да имам преподавател, който е артист от световна класа е едно от най-хубавите неща, които са ми се случвали!КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Жасмина Темелкова интервю първа част

Татяна Капричева: Какви са последните Ви изяви?

Жасмина Темелкова: Първата ми изява за тази учебна година ме отведе в Англия, където по покана на господин Гарет Дженкинс имах удоволствието да участвам в ежегодно организирания от него благотворителен концерт “ Гарет и приятели”.

След това дебютирах за пръв път в опера и то в проект на консерваторията – “Der bekehrte Trunkenbold” от Кристоф Глук.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Жасмина Темелкова интервю първа част

А сега ще играя на варненска сцена в едно от любимите ми заглавия, а именно в мюзикъла “Мамма мия!” в ролята на Дона Шеридън.

Татяна Капричева: Как избрахте пеенето? Някой насочи ли Ви?

Жасмина Темелкова: Родена съм в семейство на музиканти и музиката присъства в живота ми от съвсем невръстна възраст. Въпреки това любовта ми към пеенето и по-специално към операта се разви в юношеските ми години.

Когато бях малка мечтаех да бъда добра пианистка. Госпожа Екатерина  Цветкова бе първият човек, който ми представи необятния свят на музиката, поставяйки ръцете ми на пианото.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Жасмина Темелкова интервю първа част

След това дълго време бях ученичка на госпожа Данаила Делева, която години наред подхранваше любовта ми към този инструмент.

След време обаче реших, че музиката трябва да остане хоби и да се концентрирам върху изучаването на езици. Това беше моментът, в който попаднах във Варненската Детско-юношеска опера и след поредица от събития се влюбих безвъзвратно в операта.

автор Татяна Капричева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 81 = 85