Ганчо Ганчев интервю първа част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ганчо Ганчев интервю първа част

Ганчо Ганчев интервю първа част

Татяна Капричева: Представете се с няколко думи: Къде сте учили и какво сте завършили?

Ганчо Ганчев: Завършил съм Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив (АМТИИ – Пловдив). Специалност „Пиано и музикална педагогика“. По-късно съм специализирал „Оперно и оркестрално дирижиране“ при доцент Кирил Чапликов. Учител по дирижиране ми бе Проф. Иван Спасов.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ганчо Ганчев интервю първа част

Татяна Капричева: Кои са били Вашите учители образци?

Ганчо Ганчев: Всеки преподавател е оставил в мен по нещо важно, което ми е давало напътствия през целия живот, независимо, че когато поемеш реалния житейски път се откъсваш от преподавателя си.

Радвам се, че много от преподавателите ми в последствие станаха мои приятели – лични и семейни. Ако трябва да спомена имена, разбира се, че ще започна с проф. Иван Спасов, който ми е дал много сериозни напътствия не само в професионално отношение, но и напътствия, свързани с житейския и творчески път.

Той просто много често казваше по някое изречение, което ми е останало и е в мен и до днес. В професионално отношение много напътствия ми е дал доц.Кирил Чапликов, Димитър Тъпков, който ми е бил преподавател по оркестрация.

Но в биографията имам един контакт, дългогодишен, с един човек, след като завърших академията и се преместих да живея във Варна. Това е Илия Темков. Той е изключително ерудирана личност, знаете, той е известен наш български диригент от близкото минало, но по-скоро беше много добър теоретик.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ганчо Ганчев интервю първа част

Знаете, той е един от инициаторите и от хората, които са повели и основали Мартенските музикални седмици в Русе, организатор е и основател на образователните концерти в страната. Просто имах късмета и щастието да контактувам с този човек в продължение на години и съм получил изключително много от него.

Татяна Капричева: Вие сте една от емблематичните фигури на Варна – културен и обществен деец – споделете кои са основните сфери, в които се изявявате?

Ганчо Ганчев: Сферата, в която работя – това е изкуството. И по-скоро музикално-сценичното изкуство, но от доста години участвам и в администрирането на културата в града.

Главен организатор съм на Международен майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“ и съм Главен експерт „Оркестри и ансамбли“ към Дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ганчо Ганчев интервю първа част

Член съм на управителния съвет на Български хоров съюз и разбира се поради факта, че организирам Международен майски хоров конкурс, членувам като представител на Конкурса и на Община Варна в Асоциацията, която връчва Голямата награда на Европа за хорово пеене.

Като музикант работя по специалността си, дирижирам, оркестрирам, работя с много млади хора.

Татяна Капричева: Кои състави ръководите?КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ганчо Ганчев интервю първа част

Ганчо Ганчев: Главен художествен ръководител и диригент съм на Варненска детско-юношеска опера при ЦПЛР – ОДК, Варна. Основател съм и диригент на Варненски камерен оркестър. Но диригентската професия е такава, че работя с много състави на различни места. Имам ангажименти и в Държавна опера Варна, и в Държавна опера Русе. Създател съм и диригент на Вокална формация „Иуфория“ към Икономически университет – Варна.

автор  Татяна Капричева
снимки Росен Донев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 × = 42