Ганчо Ганчев интервю втора част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ганчо Ганчев интервю втора част

Ганчо Ганчев интервю втора част

Татяна Капричева: Бихте ли споделили новостите във връзка с предстоящият Международен майски хоров конкурс 2018?

Ганчо Ганчев: Да, има новост, която мога да споделя. Това е, че за първа година организираме и ще проведем Национален фестивал на детските и младежки хорове, което всъщност ще е първото му издание.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ганчо Ганчев интервю втора част

Гости на Варна и на Фестивала ще бъдат младежки формации от различни градове в страната.

Татяна Капричева: Как възникна идеята за Националния фестивал на детските и младежки хорове в рамките на Майския хоров конкурс?

Ганчо Ганчев: Идеята възникна всъщност много отдавна. Варна има сериозни традиции в хоровото изкуство и въобще в хоровото дело.

Позициите на града в това отношение са много силни на европейско и световно ниво и разбира се, това поражда развитието на много и различни идеи в тази посока.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ганчо Ганчев интервю втора част

Преди 4-5 години проведохме Есенни хорови празници с хорове от североизточна България. Следващата година направихме Панорама на българското хорово изкуство, която прерасна в Инициативата на Български хоров съюз – „България пее“, която се провежда за трети път вече в страната и във Варна тази година, само преди една седмица се проведе в рамките на тази инициатива един тридневен хоров маратон, в който концерти направиха 18 наши хорови колективи с 20 състава.

Естествено е и логично да имаме идеи, развиващи и обогатяващи културния ни живот в тази посока. Идеята за провеждането на този Национален фестивал на детските и младежки хорове се появи и е израз на желанието ми да подбудя интереса на младите хора в града към хоровото изкуство.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ганчо Ганчев интервю втора част

Разбира се, че когато се съберат в дадено събитие млади хора от различни краища на страната, те осъществяват контакти, запознанства, обменят информация, събуждат интереси и т.н.

Татяна Капричева: Разкажете за юбилея на Детската опера тази година?КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ганчо Ганчев интервю втора част

Това е едно изключително и голямо събитие за нашия град, защото този състав е уникален не само в страната, но и в Европа. Това, че административните структури и творческият екип на състава са успели да направят така, че той да просъществува през тези 25 години е изключителна чест за Варна.

Концерт-спектакълът, с който отбелязахме 25-годишния юбилей, се проведе на 21 април и премина с изключителен успех, с бурни аплодисменти от публиката, залата и сцената се напълни с хора от цял свят, които си дойдоха специално за юбилея.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ганчо Ганчев интервю втора част

На сцената се случи едно изключително шоу, което много умело режисира известният наш режисьор Костадин Бандутов и всъщност той съумя да направи спектакъл от 12 мюзикъла.

Нашите празници по повод юбилея не приключват, те продължават с премиерата на мюзикъла „Сън в лятна нощ“ по музика на Христо Йоцов и либрето на Костадин Бандутов. Това е първият мюзикъл, който ще бъде писан по пиесата на Шекспир.

Досега в историята няма писано такова произведение по тази пиеса и за нас е изключителна чест, че произведението се пише специално за Варненска детско-юношеска опера.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ганчо Ганчев интервю втора част

Неговата премиера е на 31 май, 2018. След което много се надявам да продължим празника с турне в различни градове на страната с това заглавие.

Татяна Капричева: Как се отстоява хоровото изкуство в днешно време в регионален и национален план – вашите наблюдения?

Ганчо Ганчев: С желание, с мотивация и с упорита дейност в тази посока. Хоровото изкуство започва да се възстановява и аз много се надявам в скоро време много голяма част от населението на всеки град в страната ни да е ангажирано по някакъв начин в различни хорови формации.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ганчо Ганчев интервю втора част

Татяна Капричева: Кои са новите проекти, в които ще участвате?

Ганчо Ганчев: Има доста проекти, в които се надявам в бъдеще да мога да участвам и да съм полезен в тях, но аз предпочитам докато едно нещо не стане реалност, да не говоря за него.

Татяна Капричева: Какво ще пожелаете на Култура всеки ден?КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ганчо Ганчев интервю втора част

Ганчо Ганчев: „Култура всеки ден“ е едно много добро начинание.

Ясно се вижда желанието на организаторите му да обхванат максимално културния живот на града ни и да го направят обществено достояние и аз им пожелавам в бъдеще този сайт да стане толкова известен, че наистина всички хора, интересуващи се от култура, с желание да влизат всеки ден в него и да четат новите информации, анализи, интервюта и други.

автор  Татяна Капричева
снимки Росен Донев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

× 4 = 20