Сън в лятна нощ

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Сън в лятна нощ

Сън в лятна нощ

Сън в лятна нощ ще е премиерният спектакъл на Варненска детско – юношеска опера.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Сън в лятна нощ

Тази изява е посветена на 25 – годишния юбилей на формацията тази година.

Премиерата ще се състои на 31.05.2018г. четвъртък от 19.00 ч. на основна сцена в Държавна опера Варна.

Музиката е написана специално от Христо Йоцов и е един нов музикален поглед към шекспировата пиеса.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Сън в лятна нощ

Либретото и режисурата са в ръцете на Костадин Бандутов, а диригентската палка в Маестро Ганчо Ганчев.

ХРИСТО ЙОЦОВ е роден през 1960г. в семейство на музиканти. Завършва музикално училище и академия в класа по ударни инструменти на проф. Добри Палиев.

Военната си служКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Сън в лятна нощ  ба (1979-81) отбива в Ансамбъла на Строителни войски, където свири в духовия оркестър. Там прави и първите си опити като аранжор.

От 1982г. свири с различни джаз групи в България и Европа. С “Акустична версия” печели двете най-престижни европейски награди за джаз-1985 в Белгия и 1986 – в Германия.

В периода 1982-89 е барабанист и аранжор на Биг-бенда на Българското радио.

От 1989 води клас по ударни инструменти в отдел “Поп и джаз” в Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“ София.

Свирил е със Симеон Щерев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Марио Станчев, Томи Смит, Анди Скофийлд, Адам Пиерончик, Ерик Про, Стив Хамилтън, Тим Гарланд, Алексия, Реджи Уоркмън, Бени Мопин, Стийв Слегл, Том Харел и много други.

В момента, Христо Йоцов е един от най-активните и креативни музиканти на българската джаз сцена и основен двигател на много проекти.

Характерно в дейността му на инструменталист и педагог е привличането на млади музиканти.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Сън в лятна нощ

Автор е на музика и аранжименти за джаз формации, биг-бенд, симфонична, филмова и театрална музика, програмата “Началото”за кларинет, ударни и камерен оркестър /1998/, Концерт за кларинет и симфоничен оркестър /2002, запис със СО на БНР/, Концерт за обой и симфоничен оркестър/2003 по поръчка на френския обоист Давид Валтер, изд.”Биладо”, Париж, запис със СО на БНР/, Концерт за маримба и симфоничен оркестър/2004 – I награда на IV интернационален конкурс за ново симфонично произведение в неравноделни ритми – Пловдив, запис със СО на БНР/, Концерт за пиано и симфоничен оркестър “The Spirit of Jazz”-2013, ”Музикални моменти” за две пиана и ударни инструменти 2007, Пиеси за кларинет и пиано /2006, изд.”Емерсон”, Лондон/.

От 1995 г. Христо Йоцов свири предимно в собствени проекти с участието на български и чужди музиканти, за които създава оригинална музика.

Има издадени над 30 албума за български и чуждестранни компании.

автор Татяна Капричева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × = 27