Христо Йоцов интервю трета част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Христо Йоцов интервю трета част

Христо Йоцов интервю трета част

Татяна Капричева: Ще излезе ли „Сън в лятна нощ” – тази продукция – извън пределите на България?

Христо Йоцов: Това също не мога да кажа. Това е въпрос на мениджмънт.

Татяна Капричева: Да, а Вашето усещане? Би ли било възможно?

Христо Йоцов: Не съм много сигурен, въпреки, че езиковата бариера би трябвало да не е проблем, първо, второ – най-вероятно, ако се стигне до такива неща – може да се използва оригиналния текст на английски. Не знам, много възможности има. Дай Боже да има потенциала да погледне и към такива посоки спектакълът.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Христо Йоцов интервю трета част

Татяна Капричева: Ще осъществите ли запис на това свое произведение?

Христо Йоцов: Запис… какъв – аудио или….?

Татяна Капричева: Всякакъв – аудио, видео, след като има сценично пресъздаване?

Христо Йоцов: Естествено, когато живот и здраве октомври месец се представи в крайния му вид – спектакълът ще бъде заснет. Всичките спектакли на детско-юношеската опера са заснети. И мисля, че има интерес от телевизията да бъде заснет. И то не документално от сцената, а като филм.

Татяна Капричева: Това е интересна идея!КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Христо Йоцов интервю трета част

Христо Йоцов: Ами, защо не? Трябва да си обръщаме внимание на нашите неща, а не само на чуждите. Не че съм аз, говоря изобщо за българските продукти.

Татяна Капричева: Така е! Какво е чувството минути преди премиерата?

Христо Йоцов: Радостно! Аз съм щастлив човек, защото приживе мога да чуя това, което съм написал и то с голяма лекота някак стават нещата при мен. Най-вероятно, защото не съм композитор с амбиции, ами просто се забавлявам, и с музиката, която пиша виждам, че и другите се забавляват.

Татяна Капричева: Какво ще пожелаете на Култура всеки ден?КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Христо Йоцов интервю трета част

Христо Йоцов: Пожелавам, все повече хора да четат „Култура всеки ден“ и да имат потребност от това. Ако това стане, означава, че  нещата вървят на добре. А то може би е факт вече, Вие знаете.

Татяна Капричева: Какво още бихте споделили?

Христо Йоцов: Бих споделил това, че съм изключително въодушевен от факта, че последните години и аз и на свой гръб го усещам. Все повече неща стават извън София и все повече хора на много места стават много дейни. Кипи живот! Нещата по някакъв начин стават по-лесно от бюрократична гледна точка, отколкото в София.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Христо Йоцов интервю трета част

Ето аз имах преди месец  авторски концерт  с 3 мои концерта: за чело – премиера, за пиано и този концерт за барабани с Плевенска филхармония, което стана  много бързо, някак,  не с планове за след  5 години, а веднага. Готови са да го правят. Оказа се, че и пари има. И мисля, че доброто желание започва  да се връща и  ентусиазмът  някак да се материализира и това много ме радва.

И който твърди, че в България има лошо отношение от страна на държавата към културата – не е така. Култура има и има хора, които да я правят на високо ниво!

Татяна Капричева: Изключително Ви благодаря за отделеното време! За мен беше чест! Надявам се на следващи срещи, когато е възможно!КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Христо Йоцов интервю трета част

Христо Йоцов: Гарантирано е, че предстоят!

Татяна Капричева: Много ще се радвам!

Христо Йоцов: И на Вас успех!

Татяна Капричева: Благодаря! Успех на премиерата  на мюзикъла „Сън в лятна нощ“!

Христо Йоцов: Благодаря!

автор Татяна Капричева
снимки Росен Донев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 4 = 1