Искра Иванова интервю първа част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Искра Иванова интервю първа част

Искра Иванова интервю първа част

Татяна Капричева: Представете се с няколко думи: къде сте учили, какво сте завършили?

Искра Иванова: Здравейте, първо искам да Ви благодаря за проявения интерес към пилотното изданиеКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Искра Иванова интервю първа част  на MMF Slavqnski Zvan – ММФ Славянски Звън . Накратко, казвам се Искра Иванова и съм Директор на ММФ „Славянски звън“.

По образование съм „Режисьор за драматичен театър“, бакалавърската си степен съм завършила в НБУ специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Цветана Манева, а магистърската степен във „Варненски Свободен Университет“ в класа на проф. Надежда Сейкова.

Имам специализация Мениджмънт в изкуството, семейна съм с две деца.

Татяна Капричева: С какво се занимавате сега?

Искра Иванова: Режисьор съм на свободна практика. Мои спектакли се играят в Търговишкия драматичен театър. Собственик съм на заведение клуб „Закачалката“, като се стремя да предоставя едно уютно арт пространство за млади таланти във всички сфери на изкуството в град Варна, страната и чужбина.

Организирам изложби, презентации на стихосбирки и други творчески събития, освен всичко останало се занимавам активно с обществена и културна дейност.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Искра Иванова интервю първа част

Татяна Капричева: Как възникна идеята за „Славянски звън“? Какво Ви провокира? Какво Ви вдъхнови?

Искра Иванова: Проектът „Славянски звън“ е моя десет годишна мечта, но тя нямаше да се осъществи без подкрепата на моята приятелка и Художествен Директор на фестивала – оперната певица София Хитова, благодаря и за това че повярва в идеята и заедно я материализирах ме.

Не на последно място БЛАГОДАРЯ на „Българско Славянско Движение“ и председателката: д-р Алла Гигова, под чиято егида се организира пилотното издание на ММФ „Славянски звън“.

Точно преди една година имах шанса да присъствам на едно вълшебно място, бордът на корабът „Княгиня Анастасия“, на който бяхме събрани над сто младежи от всички славянски държави.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Искра Иванова интервю първа част

Всеки един от нас беше доказал се професионалист в сферата на изкуството.  Затворени като в Ноев ковчег, обсъждахме и генерирахме идеи. Там аз представих доклад за „Българският театър през Възраждането“, който е публикуван в Алманах на „Международен славянски съюз“.

Това което ме вдъхнови е възможността да се докоснеш до толкова близки култури, бит и духовност, да говориш на собствения си език и да виждаш съмишленици в лицата на младежи, подкрепящи целите и идеите ти.

Татяна Капричева: Споделете за екипа, с който работите?КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Искра Иванова интервю първа част

Искра Иванова: Екипът с който работя е малък, но за сметка на това много сплотен. Изключителна признателност отправям към колежката ми София Хитова, колегата режисьор и председател на „Документален филмов център град Баня Лука“ – Миле Савич, за това че застана като наш партньор в първото издание на ММФ „Славянски звън“.

Предстои да работим по нови съвместни проекти, което ясно говори за нашето партньорство и приятелство.

В проект е побратимяването на градовете Варна с Баня Лука и провеждането на Ехо фестивал със същото име и формат там (продължение на „Славянски звън“).

Благодаря на всички от екипа, на всички партньори, в частност Фонд „Култура“ Община Варна, на Областния управител на град Варна – господин Стоян Пасев, който с радост прегърна идеята, събитието да се проведе под негов патронаж.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Искра Иванова интервю първа част

Благодаря на екипа на „Радио Варна“, за това че беше наш официален медиен партньор, на Руско консулство, Rio.bg и Grill House Bacardi.

Благодаря им от сърце, че ми помогнаха да сбъдна мечтата си и се надявам в бъдеще продължим да работим заедно.

автор Татяна Капричева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

÷ 2 = 1