Премиерата на Сън в лятна нощ първа част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Премиерата на Сън в лятна нощ първа част

Премиерата на Сън в лятна нощ първа част

ПРЕМИЕРНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА „СЪН В ЛЯТНА НОЩ”

По случай 25 години Варненска детско-юношеска операКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Премиерата на Сън в лятна нощ първа част

На 31.05.2018г. от 19.00 ч. в Държавна опера Варна се състоя премиерното изпълнение на мюзикъла „Сън в лятна нощ”, специално написан от Христо Йоцов за Варненската детско-юношеска опера.

Това беше второто събитие от юбилейните тържества на изпълнителския състав  под мотото „Полет към мечтите”.

Първото събитие се състоя на 19.04.2018г. под формата на юбилеен концерт – спектакъл „25 години като миг”, в който участие взеха освен основният състав и много възпитаници на Варненската детско – юношеска опера, които вече са в реалния живот.

Сред тях близо 20 души бяха пристигнали от Англия, САЩ, Германия, Гърция, както и от София и други български градове.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Премиерата на Сън в лятна нощ първа част

Водещи на вечерта бяха също възпитаници  на Варненската детско-юношеска опера: Калин Попов, сега професионален актьор, който играе в Музикалния и в Пазарджишкия театър и Лорина Камбурова – звездата от телевизионния сериал „Скъпи наследници”.

В концерта прозвучаха откъси от почти всички постановки на Варненската детско-юношеска опера: „Мамма миа“, „Ани“, „Джекил и Хайд“, „Уестсайдска история“, „Хлапето“, „Коледна песен“, „Мечо Пух“, „Пук. Лили на морското дъно“ и други.

Концертното изпълнение на „Сън в лятна нощ” бе второто събитие от юбилейните чествания.

Това е оригинален авторски проект на Варненската детско-юношеска опера. Мюзикълът е написан специално за този състав по повод 25 години от създаването на формацията.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Премиерата на Сън в лятна нощ първа част

Поръчката е отправена към големият музикант Христо Йоцов, с когото ръководителят на Варненската детско-юношеска опера – Ганчо Ганчев има дългогодишни творчески професионални контакти.

Творбата е създадена за краткия срок, от около два месеца, въпреки трудностите, разстоянията, липсата на структурирани текстове за песните и наситеното музикантско ежедневие.

Христо Йоцов споделя, че независимо от сериозността на сюжета се е стремял да създаде музиката по начин, който да направи мост между шедьовъра на Уилям Шекспир и младите хора – да ги провокира да творят, да чувстват тръпка от двете изкуства.

Минути преди премиерата композиторът на „Сън в лятна нощ” бе вдъхновен и преизпълнен с радостно чувство от добре свършената работа – за първи път изявявайки се в областта на вокалната музика.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Премиерата на Сън в лятна нощ първа част

Отзивчивостта на изпълнителския състав на Варненската детско – юношеска опера и техните ръководители, филхармоничния оркестър на Държавна опера Варна, гладко протичащият репетиционен процес създадоха отлични обстоятелства за успешното осъществяване на проекта.

На 31.05.2018г. вечерта бе представено в концертен вариант първото изпълнение на една нова творба в българската музика – мюзикълът „Сън в лятна нощ”.

Творческият екип на произведението бе в състав: музика Христо ЙоцоКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Премиерата на Сън в лятна нощ първа част  в, режисьор-постановчик  Костадин Бандутов,  диригент – постановчик Ганчо Ганчев, сценография и костюми Ана-Мария Токаджиева, хор майстор и корепетитор Миглена Шишева, хореограф Денко Стоянов, театрален педагог Петя Петкова, балетен педагог Бистра Бъчварова и вокален педагог Лиляна Кондова.

Увертюрата на „Сън в лятна нощ” започна с леко загатнати народностни елементи, после плавно премина в тона на филмовата музика.

Завесата се вдигна и сцената вече беше изпъстрена с радостните погледи и разноцветни шалове на над 37 участници от ВАРНЕНСКА ДЕТСКОЮНОШЕСКА ОПЕРА

Зад тях непрекъснато работеше мултимедиен екран.

Мюзикълът започна с дует на Тезей и Хиполита.

Хорът първоначално беше с гръб към публиката, после се обърна и започна вокално да коментира действието подобно традицията на древногръцската трагедия.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Премиерата на Сън в лятна нощ първа част

Последваха дуетните изпълнения на Лизандър и Хермия и Хермия и Елена, които покориха с мелодичността на музиката си и красотата на музикалния диалог.

Песента на Елена бе прекрасен солов номер, с универсално съвременно звучене и съдържателен текст.

Свежест и лек ренесансов стилистичен привкус донесоха Танцът и хорът на майсторите, а характеристичната партия и хореография на Кросното взриви публиката.

Всеки номер от мюзикъла беше посрещан възторжено и с аплодисменти.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Премиерата на Сън в лятна нощ първа част

Освен разговорните диалози творбата съдържаше и тематични връзки на разстояние, което спояваше в единно цяло музикалните номера.

Нежните звуци на флейта и арфа и вокализите в хора осъществиха музикалния преход между първо и второ действие.

Мюзикълът продължи с Темата на гората, за да подготви появата и песента на Пък.

Весело и непринудено, с много слънчево излъчване бе представен този персонаж, а ритъмът на „ча-ча”, раздвижи атмосферата.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Премиерата на Сън в лятна нощ първа част

Последваха дуетът на Оберон и Титания, чиито спор се подсили от брас инструментите, а соловата изява на Оберон беше решена със средствата на латино елементите.

Хорът освен вокално се включваше и с пляскане с ръце.

Вокалният ансамбъл на Деметрий и Елена притежаваше по-сложна мелодична линия, но „инструменталният дизайн” на интонацията не притесни по никакъв начин певците.

Хорът а капела на Приспивната песен на феите постигна особено силно въздействие.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Премиерата на Сън в лятна нощ първа част

Следващият музикален номер бе Песента – заклинание на Оберон, който правеше вълшебството с купидоновия стрък, а репликите на бас кларинета оцветиха колористично сцената с още по-наситени краски.

автор Татяна Капричева
снимки Росен Донев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

34 − = 30