Една незабравима среща с операта Фалстаф

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Една незабравима среща с операта Фалстаф

Една незабравима среща с операта Фалстаф

Една незабравима среща с операта Фалстаф от Джузепе Верди се състоя на 14.06.2018 г. от 19.00 ч. в Държавна опера Варна.

Този спектакъл от артистичния афиш на града остави чудесни спомени в съзнанието на слушателите, броени дни преди откриването на ММФ „Варненско лято“ 2018.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Една незабравима среща с операта Фалстаф

Постановъчният състав бе със силно италианско присъствие: диригент Стафано Сегедони, режисьор Джулио Чабати, сценограф Платон Барди, художник на костюмите Марко Натери.

Една незабравима среща с операта Фалстаф се обогати и от участието на Александър Крунев – един от най-добрите български баритони, който именно с този спектакъл отбеляза своята 30-годишна творческа дейност – с ролята на Фалстаф.

Чудесно му партнираха в останалите роли: Свилен Николов, като Форд, Дафне Тиан като Алиса Форд, Бойка Василева в образа на МисисКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Една незабравима среща с операта Фалстаф  Куикли, Ирина Жекова като Нанета, Валерий Георгиев като Фентон, Александър Баранов в ролята на Доктор Каюс, Христо Ганевски като Бардолф, Деян Вачков  в персонажа Пистола, Вяра Железова  в образа на Мег Пейдж, и солистката на балета Илияна Славова в ролята на Паж.

Специално за този спектакъл пристигна от Италия не само Маестро Стефано Сегедони, а също така и още италиански гости за да се порадват на тази съвместна продукция.

Последната опера на Верди е комична, за разлика от добре познатия на публиката драматично-трагедиен натюрел на композитора.

Гениалният италиански майстор не случайно е спряган и като драматург, поради съвършенството на изграждане на своите оперни образци.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Една незабравима среща с операта Фалстаф

Великият оперен композитор, представител на Ризорджименто е създал в края на творческия си път един уникален шедьовър във всяко едно отношение – операта Фалстаф, по пиесата „Веселите уиндзорки“ на друг гений –  Уилям Шекспир.

Артистично и с перфектна актьорска игра, само с мъжки персонажи започна първа картина от първо действие.

Пажът, с много изразителен мизансцен допълваше детайли от действието и развитието на отношенията на героите.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Една незабравима среща с операта Фалстаф

Втора картина внесе контраст само с женските си персонажи, като фразите на героините се открояваха ту солистично, ту вплитайки се в ансамблово изпълнение, което създаде още живост на сцената.

Особено впечатление произведоха невероятно сложната музикална тъкан и техничното използване на дървени духови инструменти, които си разменяха мелодичните линии със солистите, както и много плановия финал – вокалният нонет, последван от дамски квартет.

Второ действие заедно със смяната на декорите, донесе и свежест с перфектното извайване на образа на Мисис Куикли от страна на Бойка Василева. Уверена, с различна интонация, много бързо спечели доверието и симпатиите на публиката.

Арията на самовлюбеният Фалстаф, който скоро щеше да стане жертва на хитро скроен капан, бе много трудна за вокално – инструментален баланс, но пък бе осъществена брилянтно от състава и фалцетът на Александър Крунев развесели всички.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Една незабравима среща с операта Фалстаф

Арията на Форд /рогоносеца/, заплете още повече интригата за следващата картина.

След завесата опиянените от собствените си кроежи за отмъщение дами, в трепетно очакване изпяха чудесно вокално трио на места с колоратурни елементи.

Сцената се напълни с по-голямата част от персонажите, всеки със собствен план действие и се оформи мащабна звукова сцена на три нива, изпълнена с красива музика и секвенции.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Една незабравима среща с операта Фалстаф

Трето действие бе особено атрактивно и се развиваше в гората.

Откроиха се арията на Фентон, и хорът на феите с изпълнението на молитва – пародия.

Фабулата се развързва в двойна сватба, а вокалното фугато бе наистина възхитително в един кратък, но изключителен финал, където хор и солисти се представиха блестящо.

Гръм и стрети в оркестъра отбелязаха края на операта Фалстаф.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Една незабравима среща с операта Фалстаф

Аплодисментите не можеха да изразят напълно дълбоката възхита и признателност на публиката от чутото и видяното, но тя остана с един вълнуващ, ярък и незабравим спомен от срещата си с операта Фалстаф на Джузепе Верди.

автор и снимки Татяна Капричева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 5 = 15