Танцът от Шекспир до наши дни

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Танцът от Шекспир до наши дни

Танцът от Шекспир до наши дни

Танцът от Шекспир до наши дни бе тематичен концерт на духов квинтет Пилекадоне от програмата на Международен музикален фестивал Варненско лято    2018г.

Той се проведе на 04.07. от 19.00 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ Варна и събра почитателите на духовите инструменти с тази интересна музикална проява.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Танцът от Шекспир до наши дни

В проекта „Танцът в инструменталната музика от Шекспир до наши дни“ специално участие взе и актрисата Искра Ангелова, която освен , че рецитира хубави стихотворения, съзвучни с темата и произведенията, озари атмосферата с красотата и артистичното си държание.

Танцът от Шекспир до наши дни съдържаше интересни творби от ренесанса и съвремието, които напълниха меломанските души на слушателите с одухотворена и раздвижена музика.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Танцът от Шекспир до наши дни

На мултимедиен екран вървяха визуални контрапункти в контрастен маниер, като съзнателно търсен ефект, а живото водене на концерта и от Венелин Пиперов, един от музикантите, бе вълнуващ втори план на вечерта.

След възхвалата на танца от трактат на св. Августин от 354 г., започна изявата на Духов квинтет Пилекадоне в състав: Мила Павлова – флейта, Валентин Методиев – обой, Венелин Пиперов – кларинет, Евгений Тонев – фагот, Ясен Теодосиев – валдхорна.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Танцът от Шекспир до наши дни

Танцът от Шекспир до наши дни започна с тържествена музика от Уилям Бърд, изсвирена превъзходно от изпълнителите.

Вечерта премина и през френската музика, като акценти бяха аранжиментите за духов квинтет Сегидиля и Хабанера от операта „Кармен“ от Ж.Бизе, където Искра Ангелова дискретно пригласяше с кастанети и дайре.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Танцът от Шекспир до наши дни

Бурни аплодисменти донесе и пет частната танцова сюита / полка, танго, болеро, валс и румба/, която инструменталистите изпълниха жанрово контрастно и с много настроение и афинитет, предизвиквайки бурни овации.

Танцът от Шекспир до наши дни продължи с прочутия „Etertainer Rag“ от Скот Джоплин, като музикантите свириха с различни черни шапки, с дизайн от началото на 20 в. и от време на време потропваха с крак.

Ефектен акцент и дълбока лирична кулминация бе и „Танго“ от Карлос Гардел из филма „Усещане за жена“.

Съчетанието между поезия и музика подсили този сантимент и затвърди сентенцията, че „Тангото е роман за три минути“.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Танцът от Шекспир до наши дни

Много аплодисменти донесоха и специално написаните за духовия квинтет творби: „Elevеn“ в 11/8 от Добринка Табакова и сюитата „КарнаВалс“в 3/4 от Явор Трайков, в която се чуха теми от Гершуин, Шостакович, Щраус и Чайковски.

Дори имаше и заучен ефект от прозвъняване на GSM, на който кларнетистът В.Пиперов отговори: „На концерт съм!“, на което публиката се посмя от сърце.

След красивия музикален колаж от популярни мелодии с връзки от джаз елементи и подсвиркане на някои от темичките с уста, „КарнаВалс“ завърши с тържествена кода, под бурните аплодисменти на публиката.

„Една любовна история“ от Р.Бърнс, както и последната инстКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Танцът от Шекспир до наши дни  рументална творба имаха покъртително лирико – сантиментално внушение, а благодарната публика си спечели и бис с музиката  на „Валс-скерцо“ от балетната сюита на Шостакович.

Танцът от Шекспир до наши дни остави едно чудесно, приповдигнато и ведро настроение в тази прекрасна музикална вечер с музиката на духов квинтет Пилекадоне.

автор Татяна Капричева
снимки Росен Донев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 × = 7