Ивайло Данаилов интервю първа част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ивайло Данаилов интервю първа част

Ивайло Данаилов интервю първа част

Татяна Капричева: Представете се с няколко думи: Къде сте учили, какво сте завършили?КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ивайло Данаилов интервю първа част

Ивайло Данаилов: Здравейте! Роден съм в град Варна. Завършил съм НУИ „Добри Христов“ в класа по обой на Николай Лилов и класа по оперно пеене на Михаил Матеев. След това продължих образованието си в НМА “Панчо Владигеров“, където имах възможността да уча обой при Ясен Енчев и проф. Спиро Петков, както и камерна музика – при Росен Идеалов и проф. Георгита Бояджиева. КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ивайло Данаилов интервю първа част

Преподавателите по обой ми помогнаха с усъвършенстването на инструмента, а г-н Идеалов и проф. Бояджиева ме въведоха в сферата на камерната музика и запалиха любовта ми към нея. По време на следването си аз и четирима мои състуденти основахме квинтет „Windart”, с който сме изнасяли редица концерти в страната и чужбина и сме печелили много награди.

Татяна Капричева: Как се насочихте към инструмента обой?КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ивайло Данаилов интервю първа част

Ивайло Данаилов: На петгодишна възраст започнах своите музикални занимания първо с пиано – бях ученик на г-жа Ваня Атанасова. Няколко месеца преди изпитите в Музикалното училище, г-жа Атанасова ме представи на тогавашния директор: г-н Марко Добрев, който ми предложи да се запозная и с другите инструменти и ме разведе в училището.

Видях различните инструменти, запознах се с преподавателите. Последната стая, в която ме заведе, беше стаята на обоите. КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ивайло Данаилов интервю първа част  Когато чух звука на инструмента, аз останах много впечатлен и реших, че искам да се занимавам с този инструмент и не след дълго  бях приет в НУИ “Добри Христов“ в класа по обой на тогавашния преподавател – Александър Антонов.

Татяна Капричева: Кое Ви привлича повече концертната дейност или преподаването?

Ивайло Данаилов: И двете дейности ме привличат еднакво силно, макар до този момент да се изявявам  предимно на сцената.

Татяна Капричева: Бихте ли се насочили към Педагогиката?

Ивайло Данаилов: КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ивайло Данаилов интервю първа част  Да, с най-голямо удоволствие. Тук искам да благодаря на г-жа Елена Костадинова за отправената покана да участвам в проекта “Фортисимо в клас“. Изживяването беше неописуемо.

Татяна Капричева: Какви са най-близките изяви: солови или с оркестъра на ВМС?

Ивайло Данаилов: Най-близките ми изяви са две.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ивайло Данаилов интервю първа част

Първата е на 08.02.2019г. в град Шумен. Там ще изпълня изключително красивата пиеса “Интродукция и тема с вариации” op. 102 от Йохан Непомук Хумел, КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ивайло Данаилов интервю първа част  под диригентството на Кръстин Настев и съпровода на Симфоничния оркестър на град Шумен.

На 27.02.2019 г. аз и моите колеги от Представителния Духов Оркестър на ВМС ще изнесем концерт в зала 1 на ФКЦ Варна по случай 135 годишнината от създаването на оркестъра.

автор Татяна Капричева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 2 = 4