Свилен Георгиев интервю първа част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Свилен Георгиев интервю първа част

Свилен Георгиев интервю първа част

Татяна Капричева: Представете се с няколко думи: Къде сте учили, какво сте завършили?КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Свилен Георгиев интервю първа част

Свилен Геортиев: Здравейте, казвам се Свилен Георгиев творец и преподавател. Завършил съм СУИ „Добри Христов”- Варна сегашното Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ Варна, после ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” – В. Търново „Педагогика на изобразителното изкуство” и „Управление на образованието”.

Татяна Капричева: С какво се занимавате сега?КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Свилен Георгиев интервю първа част

Свилен Георгиев: От десет години съм учител по скулптура, рисуване и изобразително изкуство в НУИ „Добри Христов” Варна, председател на синдикална секция в училището към КТ „Подкрепа”-федерация Култура и осем години преподавател по изящни изкуства в Школа по изкуствата за деца и младежи в неравностойно положение „Дедал” – Варна.

Творя в сферата на скулптурата, живописта, малко видео арт и широка форма на визуални изкуства. Завладян съм и следвам нишката на поантилизма.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Свилен Георгиев интервю първа част  Работя единствено и само тогава, когато имам тема, имам нужда и искам да създам някаква творба. Отказвам поръчки за чужди идеи и изработка на външни проекти. Това е посока която следвам от деня в който завърших и си казах, че компромиси с изкуството си няма да правя.

Татяна Капричева: Как избрахте преподавателската професия? Случайност или закономерност?КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Свилен Георгиев интервю първа част

Свилен Георгиев: Тя ме избра! Бях се отказал да кандидатствам за учителско място в училище. След напускане на поредната си работа, бях решил да емигрирам в Англия. Една сутрин ми се обадиха по телефона и ме поканиха да замествам боледуващ учител по скулптура. И…ето вече 10 години.

Училището за мен е кауза. За да станеш учител или решиш да се занимаваш с преподавателски практики е нужно да осъзнаеш, че това не е работа а кауза. Това е най-трудната, най-вдъхновяваща и най-интересна работа която съм работил. Работил съм какво ли не…от служител в хипермаркет „Пикадили”, оператор в интернет зала, строител, хотелски персонал до бижутер…КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Свилен Георгиев интервю първа част

Татяна Капричева: Кои Ваши лични или на Ваши ученици наградите са Ви най-скъпи?

Свилен Георгиев: Аз лично нямам амбиции за състезание или гонене на отличия. Това е парад на суетата. Творчеството е над това. Наградата за свършената ми работа е реализацията на умения и знания на учениците ми които свободно и уверено създават своите идеи.

Имам възпитаници които живеят работят и творят по цял свят. Достойни граждани на страната и света. Знанията и уменията, които им давам са съкровищата, които нямат цена и давност. Съкровища дадени ми от моите учители!

Татяна Капричева: Какви са новите Ви лични и училищни инициативи?КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Свилен Георгиев интервю първа част

Свилен Георгиев: Училищни и лични инициативи при мен са едно цяло. Училището е кауза. Създадох и поддържам от години, група в социалната мрежа Facebook, където качваме официална информация от сайта на училището и събития свързани с дейности на училището.

От близо 7 години организирам извънкласни дейности по рисуване на бързи скици за специалностите „Изящни изкуства” и „Рекламна графика”. Моделите са ученици от специалност „Класически танц” със съдействието и ръководството на госпожа Стойнешка.

След  известен период от рисувателни часове на три минутни скици, правим изложба в училището. Тази година изложбата има конкурсен характер, като в журито участват и самите модели.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Свилен Георгиев интервю първа част

Работя в сътрудничество с колеги от музикалните специалности за които подготвям плакати, съдействам с интерактивни продукти за концерти, видео заснимане на музикални и танцови изяви. Всичко в полза на образователната институция и учениците. Наскоро излезе албум на колегата Георги Харизанов GROOVE LINES, чиято обложка и плакат създадох. Тази есен предстои обща изложба на моя випуск по случай 20 години завършването ни (СУИ) НУИ „Добри Христов” Варна.

автор Татяна Капричева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 6 = 1