Свилен Георгиев интервю втора част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Свилен Георгиев интервю втора част

Свилен Георгиев интервю втора част

Татяна Капричева: Какво е за Вас творчеството?

Свилен Георгиев: Както винаги съм казвал – Творчеството е проявление на духа и мисълта и всеки е творец със своята воля.

Татяна Капричева: Връзката Ви със школа „Дедал“?КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Свилен Георгиев интервю втора част

Свилен Георгиев: В школата преподавам вече 8 години безплатно и на доброволни начала. Благодаря на Лилия Мирева, че ме срещна с творците Дарин Сотиров, Цветан Кръстев и с това ателие. Това е мястото където, успях и реализирах възможността да предам знанията си в сферата на изящните изкуства. Провокирах творческо начало у младежи от различни сфери на образованието. Учителската работа е вид провокация.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Свилен Георгиев интервю втора част

С школата реализирахме доста творчески идеи, като: „Нощ на художниците” – артистични хепанинги, изложби на открито, художествени пленери, видео и фото проекти, филми, инсталации и екологични инициативи. Толкова много идеи излязоха от „Дедал“, които в последствие се реализираха… С школа „Дедал“ организираме ученически изложби с благотворителна цел.

Почти през два месеца има самостоятелна изложба в пространството на „Дедал“ и после същата изложба се премества в изложбената площ на Апелативен съд Варна.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Свилен Георгиев интервю втора част

Сътрудничеството между школата и Апелативен съд е една свежа инициатива на взаимодействие между изкуството и закона. С школа „Дедал” имаме толкова много творчески дейности, че за това ще е нужно да отделя отделно време за разказване. Една от тях е пленер за художници и ученици от школата, която е среща на поколения учили в „Дедал“.

Спонсори и поддръжници на дейността на школата са фондация Америка за България, КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Свилен Георгиев интервю втора част  Солвей Соди АД и подкрепата на Община Варна. Понякога, от гледната точна на човек работещ в това средище,  не си давам сметка за мащаба на това място.

Реално се създадоха градски арт инициативи, артистични кръгове, творчески проекти, идейни насоки… всичко тръгна от „Дедал“. Някой от тях реализирани от школата други провокирани… Важното е, че изкуството се задвижи, пое посоки, създаде свои, и започна да се множи сред младите поколения. Мечтая за момента в който ще кажа: „Изкуството отвори очите и чувствата на хората в този град. Живеем във велико време!” Има още да се работи. Тази борба ще се води от поколения.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Свилен Георгиев интервю втора част

Татяна Капричева: Какво Ви вдъхновява и зарежда за творчество най-много?

Свилен Георгиев: Вдъхновението е навсякъде сред нас. Всичко, което може да ме накара да се замисля, да провокира емоции, да ми създаде траен спомен и впечатление може да бъде вдъхновение. Природата ме зарежда. Всичко изпълващо този свят е енергията която ме зарежда… КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Свилен Георгиев интервю втора част  “Силата”, както се казва във филма „Star Wars”!

Татяна Капричева: Разкажете една интригуваща или весела история от Вашата професионална практика?

Свилен Георгиев: Всеки ден, срещата с толкова различни съдби, досега с многообразието от гледни точки, физическа и духовна вариета е най-голямото чудо което отчитам. Историите са много. Много от тях няма да бъдат разказани но всяка една от тях може да видите в очите и творбите на младежите, които се занимават с изкуства! Стига да се вгледате и да имате очи да видите. Всеки сам пише своята история.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Свилен Георгиев интервю втора част

Татяна Капричева: Какво ще пожелаете на „Култура всеки ден“?

Свилен Георгиев: Култура всеки ден е ежедневна пътека на интелекта. Пожелавам Ви смелост и постоянство в борбата за ежедневната кауза Култура!

автор Татяна Капричева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 58 = 64