Честване на 120 години от рождението на Панчо Владигеров в Малта

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Честване на 120 години от рождението на Панчо Владигеров в Малта

Честване на 120 години от рождението на Панчо Владигеров в Малта

В Малта се проведе уникално събитие отбелязващо 120 годишнина от рождението на Панчо ВладигеровКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Честване на 120 години от рождението на Панчо Владигеров в Малта

През последните четири години българската култура и образование се ползват с голяма подкрепа и интерес  в Малта не на последно място благодарение на Н.П. Мари-Луиз Колейро Прека, Президент на Република Малта. На 11 март 2019г.

Нейно превъзходителство Колейро Прека бе домакин на концерт по случай 120-годишнината от рождението на българския композитор Панчо Владигеров, който се проведе в нейната резиденция в двореца Сан Антон. Този концерт, последен в рамките на нейното четиригодишно президентство, се превърна в уникално празненство на изключителния български музикален талант от международно ниво.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Честване на 120 години от рождението на Панчо Владигеров в Малта

Концерта беше широко приветстван и получи ярък отзвук в Малта. Сред официалните гости присъстваха редица високопоставени лица, сред които бившия държавен глава на Република Малта и редица посланици, акредитирани в Малта. Концертната зала беше пълна с публика, а допълнителни столове бяха разположени във фоайето на този великолепен дворец от началото на седемнадесети век.

Творбите на Панчо Владигеров за пиано, представени от българския пианист виртуоз Ростислав Йовчев и песните, превъплътени от българското сопрано Андриана Йорданова бяха кулминацията на вечерта. Впечатляващата интерпретация на творчеството на Владигеров превърна концерта в една уникална вечер, изпълнена с овации от възторжената публика.

В програмата бяха включени и следните произведения на Панчо Владигеров, които силно впечатлиха публиката – Импровизация и токата и песните Биляна платно белеше , Мар Димитро льо, Одит моме за вода, Чудила сей мила мама, Кериното либе.  От установяването на дипломатически отношения между Малта и България, това е вторият път, когато български пианист виртуоз е поканен да свири в Малта.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Честване на 120 години от рождението на Панчо Владигеров в Малта

Йовчев е професор по пиано и ръководител на катедрата по пиано във Факултета по теория, композиция и дирижиране в Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, а Йорданова е сопран, музикален педагог и академик в Малта, където преподава пеене в държавното Музикално училище и е хоноруван преподавател в Малтийския университет.

Концертът, посветен на годишнината на Панчо Владигеров беше една от последните инициативи, подкрепени от Н.П. Проф. Лино Бианко преди края на своя мандат като посланик на Малта в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

× 7 = 56