Роман Федчук във Варна

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Роман Федчук във Варна

Роман Федчук във Варна

РОМАН ФЕДЧУК С УНИКАЛНА ЦИГУЛКА ОТ XVIII ВЕК ВЪВ ВАРНА

Рядък шанс за варненци да чуят две цигулки „Гуаданини“ в разстояние само на няколко дниКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Роман Федчук във Варна

СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ – 5 АПРИЛ, 19.00, ВАРНЕНСКА ОПЕРА

Варненските меломани имат редкия шанс, в разстояние само на няколко дни, да чуят две от най-скъпоценните цигулки в света „Гуаданини“ от XVIII век. След възхитителния концерт на Марио Хосен с Виенския камерен оркестър във ФКЦ в края на март, на 5 април в Държавна опера Варна ще се насладим още веднъж на брилянтния звук на „Гуаданини“. На един от редките екземпляри, изработена от всепризнатия майстор лютиер Гуаданини, ще аплодираме именития цигулар Роман Федчук, проф. по цигулка в Държавната консерватория в Пилзен – Чехия. С Варненската филхармония, под диригентството на Станислав Ушев, той ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър №3 от В. А. Моцарт. Ще чуем също Концерт за пиано и оркестър №2 от Сергей Рахманинов, любимата творба на пианиста Руслан Павлов, с чието изпълнение преди време той остави трайни следи в съзнанието на ценителите. В програмата на концерта е включена и Увертюра-фантазия „ Ромео и Жулиета“ от П. И. Чайковски.

РОМАН ФЕДЧУК ПРЕДСТАВЯ СВОЯТА ЦИГУЛКА „ГУАДАНИНИ“ НА ОТКРИТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ – 3 АПРИЛ, 13.00, СЦЕНА РОТОНДА

Преди концерта, проф. Роман Федчук ще представи своята ценна цигулка на 3 април, 13.00, Сцена Ротонда на пресконференция, открита и за любопитна публика. На срещата, на която ще присъстват учениците от неговия майсторски клас, той ще разкаже за работата си по проекта на фондация „ЕМА“, ще обяви стипендиантите, избрани за участие в Летния музикален фестивал – Прага 2019, ще има и музикални изненади.

ФОНДАЦИЯ „ЕМА“ КАНИ ПРОФ. РОМАН ФЕДЧУК ЗА МАЙСТОРСКИ КЛАС ВЪВ ВАРНАКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Роман Федчук във Варна

Присъствието на Роман Федчук във Варна дължим на фондация „Европейска музикална академия“ с изп. директор Теодора Димитрова. Тя представя във Варна своя нов проект „Университет за теб“, насочен изцяло към млади цигулари във възрастова група до 18 години – ученици, на които предстои да направят избор как да продължат обучението си. Всяка година фондацията ще кани във Варна професор от чуждестранен университет, който провежда майсторски класове, организира конкурси, фестивали  и същевременно развива успешна концертна дейност. За екипа е от особено значение именно личност от такъв висок ранг да предаде многостранния си опит на младите хора, тръгнали по пътя на трудното изпълнителско изкуство.

Изборът на Фондация „ЕМА“ за 2019 г. e известният цигулар Роман Федчук от Украйна, професор по цигулка в Държавната консерватория в Пилзен – Чехия. Още по време на обучението си в Музикалното училище „С. Крушелница” в Лвов, той е смятан за един от най-обещаващите таланти на неговото поколение. На 11 години вече свири с Лвовската филхармония, а първия си голям  успех постига на Международния музикален конкурс „Дж. Кочиан” в Чехия през 1985 г. Продължава обучението си в легендарната консерватория „Чайковски” в Москва, специализира при световноизвестните цигулари Д. Сиганов и И. Стърн. През 1991 г. става лауреат на големия международен конкурс „Vianna da Motta“ в Лисабон, печели награди на редица международни музикални конкурси като F. Kreisler 1992, Пражка пролет 1992, V. Huml 1993, IV музикален конкурс Gernbach 1996.

Концертира като солист на филхармониите в Киев, Загреб, Западнобохемския симфоничен оркестър, Virtuosi Pragensis, Чешката камерна филхармония, и е чест гост на европейски музикални фестивали Iserlohn в Германия, Тour във Франция, Chursachsischer Sommer в Германия, Международния фестивал за музика и танци в Убеда, Испания, Международните музикални фестивали в Москва, в Бохемия и др.

Свири в различни европейски камерни формации в Италия, Германия и Русия, бил е концертмайстор на прочутите „Московски солисти“ с ръководител Юрий Башмет.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Роман Федчук във Варна

След като се премества да живее в Прага, основава Международния ансамбъл на солистите „Concertino“, в чийто състав влизат само млади хора и успешно концертира с него не само в Чехия, но и в други европейски страни. В сътрудничество с арфистката Стания Рамешова създава дуета „Ренесанс“, който се радва на голяма популярност в Прага, други чешки градове, също в Генуа, Милано, Убеда, Оренсе, Москва. Концертира на сцената на Volksoper във Виена, заедно със сопраното Режина Ренцова, с която записва CD „Masters of Romanticism“, издава и други компактдискове. Изявява многостранния си талант и като пианист в клавирния квартет „Лудвигски пиано квартет“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

61 − = 53