Награда Икар за Михаил Мутафов

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Награда Икар за Михаил Мутафов

Награда Икар за Михаил Мутафов

Награда Икар 2019 Съюзът на артистите в България за Михаил Мутафов.

Големият театрален и филмов актьор Михаил Мутафов е роден на 4 юли 1947 година в Харманли, в семейството на фармацевти, бежанци от Беломорска Тракия. Детството му преминава в Ивайловград, където завършва гимназия. Следва 3 години в МЕИ, преди да се посвети на театъра. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Желчо Мандаджиев през 1972г. В периода 1972-1975 играе в Димитровградския театър „Апостол Карамитев“, от 1975г. е един от най-изявените актьори в състава на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров”. Един от големите актьори на Явор Гърдев, играе във всичките му постановки във Варна и в някои извън Варна.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Награда Икар за Михаил Мутафов

Михаил Мутафов се е снимал в над 40 филма, сред които „Циклопът“, реж. Христо Христов, „Дзифт”, реж. Явор Гърдев; „Островът”, реж. Камен Калев, „Чест”, реж. Павел Веснаков; „Вездесъщият“, реж. Илиян Джевелеков“ и др.

Актьорът има множество награди: Първа награда за мъжка роля на Националния преглед на българската драма и театър 1984; Награда ВАРНА 1985 и 1998; Награда ВАРНА 1997 за Прохор в „Майката. Васа Железнова 1910″от М. Горки, реж. Стоян Камбарев; Награда ВАРНА 2002 за цялостно творческо присъствие и ролите му в „Бастард“, „Рондо“, „Хотел. Между тоя и оня свят“; АСКЕЕР 2002 за поддържаща мъжка роля в „Хотел между тоя и оня свят“ от Ерик Еманюел Шмит, реж. Николай Ламбрев; АСКЕЕР 2003 за главна мъжка роля в „Марат/Сад“ от Петер Вайс, реж. Явор Гърдев; Първа награда от Фестивала на малките театрални форми – Враца 2005 за Туполски в „Пухеният“ от Мартин Макдона, реж. Явор Гърдев; ЗЛАТНА РОЗА 2008 г. за мъжка роля за Ванвурст Окото във филма „Дзифт” на Явор Гърдев; Награда за главна мъжка роля от Фестивала на малките театрални форми – Враца 2006 за Мъжът в „Пиесата за бебето“ от Едуард Олби, реж. Явор Гърдев;Награда за главна мъжка роля от Межд. фестивал за късометражно кино Брюксел 2014 за филма „Чест“, реж. Павел Веснаков и също Награда за главна роля от Межд. фестивал „Ла Гуаримба“ в Италия; Награда „Златна маска“ на ДТ „Стоян Бъчваров“ за 70-годишнината на актьора през 2017 и др.

В експозицията по повод Наградата ИКАР 2019 за чест и достойнство, с която Съюзът на артистите в България удостои Михаил Мутафов, могат да се видят сценични костюми на КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Награда Икар за Михаил Мутафов  големия актьор и негови партньорки в постановки на Вили Цанков, Красимир Спасов,  Лилия Абаджиева и Пламен Марков в периода 2002-2013. Експонатите ще бъдат изложени до средата на април.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 ÷ 4 =