Мадлена Йорданова интервю първа част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Мадлена Йорданова интервю първа част

Мадлена Йорданова интервю първа част

Татяна Капричева: Представете се с няколко думи: Къде сте учили, какво сте завършили?

Мадлена Йорданова: Музикалното си образование съм получила в СМУ „Добри Христов“ Варна, което завърших със златен медал през 1976г. и в Теоретико- композиторския факултет на БДК – София през 1981г.

Татяна Капричева: Кои са били Вашите учители-образци?

Мадлена Йорданова: Това са: моята първа и дългогодишна преподавателка по пиано г-жа КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Мадлена Йорданова интервю първа част  Екатерина Цветкова; Петко Мечков и Милко Димитров, емблематични фигури в културния и музикално – образователния живот на Варна и разбира се проф. Пенчо Стоянов, научният ми ръководител в сферата на музикалния анализ. Всички те са ме стимулирали да се занимавам с теоретико-музикална и научна дейност, а като прекрасни педагози са мотивирали и любовта  към учителската професия.

Татяна Капричева: Как избрахте преподавателската професия?

Мадлен Йорданова: Върху избора ми пряко влияние имаше моята майка – Антоанета Иванова – дългогодишен преподавател по солфеж и теория на музиката в Музикалното училище, от която съм наследила педагогическия усет за работа с различни по възраст деца с изявени музикални способности. Усещането за благодарност и обич от децата, които учихме и възпитавахме винаги витаеше в нашия дом.

Татяна Капричева: На какво са Ви научили преподаването и работата с много хора?

Мадлена Йорданова: Преподаването на знания в любима професионална област е магия, изискваща пълна отдаденост и постоянна интелектуална кондиция, ползвайки словото по начин, който да мотивира за знания, да формулира целите за развитие и да носи позитивна емоция. КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Мадлена Йорданова интервю първа част  В този смисъл срещите ми с  деца от 6 до 19 години, през целия ми вече 38-годишен педагогически стаж, са ме обогатявали като личност и са ме зареждали с енергия. „Учителството“ те учи да даряваш радост, доброта и обич и това носи върховно удоволствие и удовлетвореност.

Татяна Капричева: Чувствате ли се на мястото си? Имахте ли други шансове в живота?

Мадлена Йорданова: Имам самочувствието, че съм формирала музикантски качества у много свои ученици. С някои от тях професионалното ни развитие ни свърза и като колеги в Музикалното училище – Антон Момчилов, Десислава Корабова, Татяна Капричева, Страцимир Павлов, Веселин Иванов, Нели Недева, Мария Гройдис…Имам научни публикации и активна хормайсторска и корепетиторска дейност, но преподаването на знания за музиката на различни образователни нива, включително академично  е моето професионално амплоа.

Татяна Капричева: Наскоро бяхте наградени със „Златна лира“ на СЧМТД. Какво означава за Вас това отличие?КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Мадлена Йорданова интервю първа част

Мадлена Йорданова: Награждаването ми със „Златна лира“ на СБМТД означава много за мен и го приемам като оценка за значимостта и начина на преподаването на музикално-теоретични дисциплини – музикален анализ, хармония, полифония, теория на музикалните елементи, солфеж.

автор Татяна Капричева, заглавна снимка Росен Донев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

65 + = 66