Съюзът на Българските Журналисти отбелязва 125 години

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Съюзът на Българските Журналисти отбелязва 125 години

Съюзът на Българските Журналисти отбелязва 125 години

Съюзът на Българските Журналисти отбелязва 125 години журналистическо движение у нас.

Проявите започват на 7 май от Варна.

През тази година Съюз на българските журналисти отбелязва 175 години на българската журналистика и 125 години от началото на организирано журналистическо движение у нас.

Преди 175 години Константин Фотинов издава в Смирна, днешен Измир, списание „Любословие“, което се приема за първото българско журналистическо издание.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Съюзът на Българските Журналисти отбелязва 125 години

За 50-годишнината от това знаменателно събитие български интелектуалци, писатели, адвокати, общественици, сред които Елин Пелин, Иван Вазов и Алеко Константинов, учредяват първото професионално журналистическо сдружение.

Вече 125 години оттогава насам журналистите от печатните и електронни медии в България продължават да отстояват своите професионални права като членове на СБЖ.

Проявите по повод тези две забележителни годишнини започват във Варна, неслучайно на 7 май, Празника на БНР.

В РБ „Пенчо Славейков“ от 16.00 часа ще бъде открита документална изложба, проследяваща историята на българската журналистика, подготвена от СБЖ и Държавния архив. Същата изложба ще бъде показана и в София.

От 17.00 часа на 7 май във Варна, недалеч от Радио Варна, до Слънчевия часовник в Морската градина, ще бъде открита втора изложба, която поднася още интересни моменти, свързани с българската и специално варненската журналистика.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Съюзът на Българските Журналисти отбелязва 125 години

На събитията ще присъстват Снежана Тодорова, председател на СБЖ, доц. д-р Георги Калагларски, член на Управителния съвет на СБЖ и един от организаторите на изложбите, ветерани,  журналисти от Варна и страната.

Празничните прояви ще завършат с тържествено честване в Аулата на СУ „Св. Кл. Охридски“ и голям концерт в БНР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

÷ 1 = 3