Новите носители награда Варна

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Новите носители награда Варна

Новите носители награда Варна

Новите носители награда Варна -индивидуалните и колективните награди ще бъдат връчени на официална церемония на 22 май, сряда, от 11.00ч. в зала „Пленарна“, заедно с отличията в сферата на образованието.

Голямата награда „Варна“ тази година  е за световноизвестният фотограф и художник Гаро Кешишян, за високите си постижение и принос към българската и световната фотография.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Новите носители награда Варна

Колективната голяма награда „Варна“ ще бъде връчена на Хора на варненските момчета и младежи при хорова школа „Проф. Марин Чонев“ към Община Варна с диригент Дарина Кроснева-Стаменова, за ярките художествени постижения на талантите и отбелязването на 50-годишния юбилей на хора.

В раздел „Литература“ награда „Варна“ се присъжда на председателя на Сдружението на писателите в морската столица Ангел Дюлгеров, за постиженията му като литературен критик с многобройни публикации в централния и местния печат.

Школата по изкуства за деца и младежи в неравностойно положение „Дедал“ с ръководител Дарин Сотиров е отличена в категорията „Изобразителни изкуства“ за проектите си и идеите на младите таланти, превърнали се в символ на младежкото творчество във Варна.

В областта „Театър“, колективът на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ е възнаграден, поради успеха на постановката „Драконът“ с режисьор Явор Гърдев, а номинацията е за целия постановъчен екип, изпълнители и актьорски състав в спектакъла на Евгений Шварц.

Две индивидуални награди за театър тази година удостоиха – Веселина Михалкова и Пламен Георгиев. Актрисата,  за изпълнението в премиерните постановки на „Магьосническото езеро“ и „Телефонът на мъртвеца“ в ролите съответно на Аркадина и г-жа Готлиб, а актьорът –  за ролите на Р.Ф. Симпсън от мюзикъла „Да пееш под дъжда“ и на Бил Лезло в „Бащи, лъжи и още нещо“.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Новите носители награда Варна

Наградата „Варна“ в категория „Музика“ ще бъде присъдена на преподавателя по цигулка Евгения Паскова от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ – за дългогодишна концертна дейност и педагогически успехи.

В категорията „Опера“ носител е екипът на Държавна опера-Варна, за мюзикъла „Да пееш под дъжда“ -който обиколи цяла България.

Индивидуалната награда „Варна“ в категория „Опера“ е за Александър Мутафчийски, за режисурата му на спектакъла „Кралицата на Чардаша“ и превъплъщението му в ролята на Бони.

Две индивидуални награди и една колективна ще бъдат присъдени тази година в категорията „Танц“ – за Ансамбъла за народни песни и танци „Одесос“ при Областната дирекция на МВР във Варна с художествен ръководител Радослав Иванов – за 65-годишнината на ансамбъла и представянето на традиционната българска култура и фолклор по света.

Любомир Кацаров и Димитричка Кателиева са носителите на индивидуалната награда „Варна“ в съответната категори, за приносите им към балетното изкуство и хореографията.

В категорията „Кино“ има две награди – „4 Friends studio” с творчески ръководител Мирослава Василева-Евстатиева – за реализирането на проекта за класическа куклена анимация със заглавието „Вълшебното копче“ и филма „Тайната на Пипин, и Виниана Кръстева за въвеждане на нова документална постпродукция „Репетиция“ по БНТ2.

В областта на Архитектурата за особен принос в проектирането и реализацията на сгради-паметници на културата, награда ще бъде връчена на арх. Тодор Даскалов.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Новите носители награда Варна

В категорията „Журналистика“ за принос в електронните медии и 25-годишнината на предаването „Може би ДА“ на Радио Варна, награда ще бъде присъдена на Доно Цветков. Още една награда в тази категория ще вземе дългогодишният журналист в Радио Варна Виолета Тончева – за  постиженията й в журналистиката и печатните издания с публикации и книги в областта на литературата и сценичните изкуства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + 3 =