Евгения Паскова интервю първа част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Евгения Паскова интервю първа част

Евгения Паскова интервю първа част

Татяна Капричева: Представете се с няколко думи: къде сте учили, какво сте завършили?

Евгения Паскова: Началото беше в Добрич в ДМШ. Средно образование завърших в Музикалното училище във Варна, а висше в Държавната Музикална Академия в София.

Татяна Капричева: Кои са били Вашите учители-образци?

Евгения Паскова: Пръв ме откри и „запали“ добричкият диригент, педагог и цигулар Иван Станев. КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Евгения Паскова интервю първа част  В София, в класа на проф. Камиларов – блестящ цигулар, с изключителни познания – получих голям тласък в развитието си. Освен богат репертоар, много тайни на цигулковата техника, стилистика и  изпълнителско майсторство, научих докъде се простира свободата на изпълнителя на сцената – доколко може да си позволи за най-убедително представяне на авторовите идеи в дадено произведение.

Татяна Капричева: Как се ориентирахте към преподавателската професия?

Евгения Паскова: В Български камерен оркестър свирих като оркестрант и солист с проф. Камиларов и Дина Шнайдерман. Опознах основния камерен репертоар. КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Евгения Паскова интервю първа част  Многобройните концерти в Европа и Азия бяха и блестящи уроци по фантазия и артистична свобода. Животът ми наложи да направя пак рязък завой – в трудната  за страната ни 1984г. се откри свободно място в Средното Музикално Училище. Така станах преподавател – и досега влизам с усмивка в училище.

Татяна Капричева: На какво Ви научи тази професия?

Евгения Паскова: Практическите умения ми помогнаха да анализирам и превърна в слово движенията си и вложената в свирене емоция. Добавих и познанията си за стил, придобити от контактите на сцената с именити наши и чужди диригенти. Съчетах ги с наученото по теория – методиката на цигулковото свирене. Всъщност опознах изцяло себе си като цигулар.

Обичам музиката, обичам цигулката, преподавам не само да разкрия и помогна на големия талантКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Евгения Паскова интервю първа част  , но и да вдъхна любов и удоволствие при свиренето на цигулка и на децата с по-скромни възможности.

Татяна Капричева: Кои награди Ваши лични или на Ваши ученици са Ви най-скъпи?

Евгения Паскова: Много от учениците ми са оценени по достойнство, многобройни са наградите им на наши и международни конкурси – Награди Варна, награди на Ротари-клуб „Варна Евксиноград“, но най-важна е успешната реализация на младите варненски таланти. Стремително се изкачват към изпълнителките върхове – Мартин и Александър Зайранови, Деница Теорнева.  Станичка Димитрова гради солова кариера в Ню Йорк. Галина Койчева е концертмайстор в симфоничния оркестър на БНР КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Евгения Паскова интервю първа част  София, Жанета Маврова свири и преподава в Ню Орлиънс, САЩ и др.

автор Татяна Капричева
снимки Росен Донев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

98 ÷ 14 =