Награди Варна за ТМПЦ

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Награди Варна за ТМПЦ

Награди Варна за ТМПЦ

На 22 май 2019 г., в навечерието на Празника на българската култура и славянската писменост, кметът на Община Варна Иван Портних и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов  връчиха на тържествена церемония в Пленарната зала Награда ВАРНА на 40 личности и колективи с постижения в областта на културата, науката и образованието.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Награди Варна за ТМПЦ

В категория Театър колективна награда ВАРНА получи екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” при ТМПЦ Варна за постановката „Драконът“ от Евгений Шварц в изключителния режисьорски прочит на Явор Гърдев. Сценография и костюми Свила Величкова, музика Калин Николов, с Михаил Мутафов, Михаил Билалов, Стоян Радев, Ованес Торосян, Ненчо Костов и др. За отличието на сцената излязоха най-младите участници в „Драконът“ – 7-годишният Здравко Кънчев и 16-годишната Александра Златева.

Веселина Михалкова взе Награда ВАРНА за блестящите си превълъщения в ролите на Аркадина от „Магьосническо езеро“ по „Чайка“ от А. П. Чехов и на г-жа Готлиб в „Телефонът на мъртвеца“ от Сара Рул.

Актьорът Пламен Георгиев също получи Награда ВАРНА за великолепно изградените образи на Р. Ф. (Ар Еф) Симпсън в мюзикъла на Държавна опера Варна „Да пееш под дъжда“ и на Бил Лезли в постановката на Варненския драматичен театър „Бащи, лъжи и още нещо“ от Рей Куни.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Награди Варна за ТМПЦ

В категория Опера колективна награда ВАРНА бе присъдена на Държавна опера Варна при ТМПЦ Варна, постановъчен екип, симфоничен оркестър, солисти, хор и балет на мюзикъла „Да пееш под дъжда“ по сценарий на Бети Комдън и Адолф Грийн. Режисьор Борис Панкин, диригент Страцимир Павлов, хореография Боряна Сечанова и Мариана Крънчева, сценография Иван Токаджиев, костюми Анна-Мария Токаджиева. С Орлин Горанов, Сребрина Соколова, Мариан Бачев, Лилия Илиева, Борислав Веженов, Нейчо Петров Реджи и др.

Александър Мутафчийски взе Награда ВАРНА за режисурата на оперетата “Царицата на чардаша“ от Имре Калман по легендарната постановка на Видин Даскалов и за превъплъщението му в ролята на Бони.

За принос в развитието на балетното изкуство и педагогическата му дейност с Награда ВАРНА бе отличен Любомир Кацаров, един от първите солист-балетисти на Варненската опера, танцувал заедно с Екатерина Чешмеджиева в първото издание на първия в света Балетен конкурс  във Варна.

За постиженията си като КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Награди Варна за ТМПЦ  журналист и автор на изследвания, критически текстове и книги за медии, литература, визуални изкуства и архитектура Награда ВАРНА получи също Виолета Тончева, пиар на ТМПЦ Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

53 + = 59