Ретроспективна изложба на архитект Веков

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ретроспективна изложба на архитект Веков

Ретроспективна изложба на архитект Веков

Ретроспективна изложба на архитект Веков в периода 3 юни – 28 юни 2019,  в Дом на архитекта – Варна.

Експозицията ще зарадва варненската общественост под надслова: АРХ. ВЕКОВ. ПОСТРОЕНО/НЕПОСТРОЕНО  50:50КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ретроспективна изложба на архитект Веков

Откриване 3 юни 2019, 18.00ч.,  Дом на архитекта, ул. «Мусала» 10, Варна, представено от проф. д-р арх. Тодор Булев, председател на САБ.

Ретроспективната изложба на доц. д-р арх. Станчо Веков, по повод 45-годишната му  творческа дейност и неговата 70-годишнина, е подкрепена от Фонд Култура при Община Варна, САБ, КАБ и ВСУ «Черноризец Храбър».

Тя отразява творческия път на автора в архитектурни табла с негови реализирани обекти и нереализирани проекти в съотношение 50:50.

Предмет на изложбата е професионалната дейност на арх. Веков за период от 45 години (1974-2018), от които една трета е белязана от времето на тоталитаризма.

В тези „Две Българии“, по израза на легендарния журналист и хронист Петко Бочаров, се развива творческата кариера на автора.

И тъй като стилът на един КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ретроспективна изложба на архитект Веков  архитект се изгражда както от реализираните, така и от нереализираните проекти, експозицията освен построени обекти, показва и проекти, чиито новаторски идеи се реализират 25 години по-късно от зараждането им.

Посочват се технически данни за oбектите и за преобразуваните многократно държавни и ведомствени институции, регламентращи архитектурната дейност у нас.

В изложбата, която включва 43 табла, формат А1 /840 x 594 mm, цветен и черно бял принт върху твърда основа, са представени фотографски и графични изображения /планове, модели/ макети, ръчни ескизи, 3D визии, с кратка анотация (технически показатели, възложите /собственик, строител, година и др.), на български и английски КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ретроспективна изложба на архитект Веков  език.

Обхванат е спектър от архитектурната типология на сградите: индивидуални и групови жилища и комплекси; обществени и индустриално-складови сгради; интериор, дизайн и синтез на изкуствата; реставрация, реновация и реконструкция на недвижими културни ценности – постоянна тема в творчеството на автора и негово лично предпочитание.

Повечето от примерите са цитирани и в книгата на арх. Веков „Реконструирани пространства/Екстериорни пространства“, изд. ВСУ „Черноризец Храбър“, 2012.

На базата на приведените примери, експозицията позволява да се проследи и развитието в техниката и технологията на архитектурната практика: от ръчното чертани /графика до съвременните дигитални средства за проектиране и представяне – Аuto CAD, Revit, Photo Shop, Corel Draw и др.

Специално внимание е отделено КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Ретроспективна изложба на архитект Веков  на интериора, дизайна и синтеза на архитектурата с другите пластични изкуства и работата по проекти, в екип с художници, скулптори, дизайнери, фотографи и др. Неразделна част от експозицията е двуезичният каталог, цветен печат „Построено/Непостроено. 50:50“, изд.ФИЛ, 2019.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

22 + = 28