Концертът Viva Italia

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концертът Viva Italia

Концертът Viva Italia

Концертът „Viva Italia“  на 13 юни, четвъртък, от 21.00ч.,  като старт на X Опера в Летния театър – Варна 2019г.

„VIVA ITALIA”, под диригентството на Дерек Глийсън и изявата на Четиримата италиански тенори!

Концертът Viva Italia на Алесандро Д’Акриса, Федерико Сера, Федерико КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концертът Viva Italia  Паризи и Роберто Креска с любими арии и канцонети, под диригентството на Дерек Глийсън, е поклон пред четиримата велики италиански тенори Енрико Карузо, Марио Ланца, Лучано Павароти и Андреа Бочели. Оркестър на Държавна опера Варна с концертмайстор Анна Фурнаджиева.

Дерек Глийсън е ирландскo-американски музикант, роден в Дъблин, Ирландия, музикален директор и диригент на Дъблинската филхармония (от 1997г.) и диригент на Международния оперен фестивал в Анна Ливия, Дъблин. От 2012г. Глийсън е музикален директор и диригент на Фестивалния оркестър на Рахманинов. От януари 2016г. е главен гостуващ диригент и на Симфоничния оркестър на Харбин, Китай. Той също така композира музикални партитури за филмови и телевизионни продукции, както и симфонична музика.

На 12-годишна възраст Глийсън е тимпанист на КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концертът Viva Italia  Ирландския младежки оркестър. На 15 години се присъединява към Младежкия оркестър на Европейския съюз /EUYO/ като перкусионист и тимпанист, където има възможност да работи под палката на великите диригентски майстори на деня, включително Херберт фон Караян, Клаудио Абадо, Ленард Бърнстейн, сър Джордж Солти и Даниел Баренбойм.

Успоредно с това той е бил и член на „EuroJazz“, Младежки джаз оркестър на Европейската общност и NYJO, Националния младежки джаз оркестър на Великобритания, работи с концертния и симфоничния оркестър на RTÉ. През 1984г. е удостоен с награда и стипендия Shell/London Symphony Orchestra Music Scholarship. Глийсън учи перкусии в Кралската музикална академия в Лондон, както и композиция и филмово оркестриране в КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концертът Viva Italia  Калифорнийския университет в Лос Анжелис. След това завършва дирижиране в Университета за музикални и сценични изкуства във Виена

От 1989г. живее в САЩ, където завършва обучението си по композиция и филмово оркестриране в Университета UCLA в Лос Анжелис.

Глийсън дирижира Дъблинската и Лондонската филхармонии, концертния оркестър на RTÉ, Националния симфоничен оркестър на Ирландия, оркестър Da Camera Fiorentina в Италия, филхармония Бохуслав Мартин, Симфоничния оркестър на Карлови Вари, RTL Orchestra, NOS Nederlandse Оркестър Омроп Стихтинг и др.

През 2009г. с Дъблинската филхармония Глийсън прави най-голямата оркестрова обиколка на САЩ за годината – в над 49 града, под егидата на Columbia Artists Management.

През 2010г. Глийсън КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концертът Viva Italia  и DPO обикалят Китай, като участват в Световната Експо програма на Великия театър в Шанхай, както и в два концерта, откриващи Пекинския летен фестивал „Бродят за класиката“ от Националния център за сценични изкуства (NCPA) в Операта, предавани по телевизията в Китай на над 400 милиона души.

Програма на Концерта Viva Italia:

I част

Фр. Чилеа – il Lamento от „Арлезианката”

Дж. Пучини – Che gelida manina от „Бохеми”

Г. Доницети – Una Furtiva Lagrima от „Любовен елексир”

Р. Леонкавало – Recitar. Ridi Pagliaccio от „Палячи”

Л. Далла – Caruso

Винченцо ди Чиара – La Spagnola

Ч. А. Биксио – MammaКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концертът Viva Italia

Дж. Верди – Questa o quella от „Риголето”

Д. Модуньо – Volare

Де Куртис – Non ti Scordar di me

Дж. Росини – La Danza

II част

Кортез – Cielito Lindo

Дж. Верди – La Donna e Mobile от „Риголето”

Де Куртис – Torna a Surriento

Фр. Шуберт – Ave Maria

Луиджи Денца – Funiculi, Funicula

Р. Леонкавало – Mattinata

С. Кардило – Core Ngrato

Ч. А. Биксио – Parlami d’amore MariuКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Концертът Viva Italia

Лара – Granada

Ди Капуа – O Sole Mio

Дж. Пучини – Nessun Dorma от „Турандот”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

72 ÷ 72 =