Антоанета Илиева интервю втора част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Антоанета Илиева интервю втора част

Антоанета Илиева интервю втора част

Татяна Капричева: На какво Ви научи учителската професия?

Антоанета Илиева: Учителската професия ме научи да съчетавам всичките си хубави качества. Да бъКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Антоанета Илиева интервю втора част  да винаги във „форма” и да давам всичко от себе си-така, както бих го направила за собственото си дете.

Татяна Капричева: Как се зареждате за творчество? От къде черните своето вдъхновение и търпение?

Антоанета Илиева: Вечер, преди да заспя си анализирам деня. Мисля си за всяко дете. Опитвам се да измисля нещо интересно. Ако успея, заспивам с усмивка. На другия ден го реализирам. Слушам много музика.Чета много, за да съм в крак с най-модерното. Разказвам различни случки, за да внуша идеите си. Много неща…

Татяна КапричеКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Антоанета Илиева интервю втора част  ва: Как избирате пиеси за своите възпитаници?

Антоанета Илиева: За мен е важно детето да харесва това, което свири. Никога не предлагам пиеси, които са свръх възможностите на цигуларя. Смятам, че диалектическите принципи са изключително важни. Животът ме е убедил в това.

Татяна Капричева: Какво мислите за днешното поколение музиканти?КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Антоанета Илиева интервю втора част  Какво ще им препоръчате?

Антоанета Илиева: Днес децата са по-музикални, по-умни, по-можещи, но за съжаление много от тях не полагат нужните усилия, за да бъдат конкурентни с връстниците си от развитите държави. Но се радвам, че има много хора, за които музиката е мечта, преживяване, надежда и начин на живот. Радвам се, че съм заобиколена с такива хора.

Татяна Капричева: Разкажете еднаКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Антоанета Илиева интервю втора част  вълнуваща история от Вашата музикална практика?

Антоанета Илиева: За всяко дете си пазя по някоя случка. Даже си казвам, че ще напиша книга с разкази. Например тази: Отиваме на конкурс „Коциан” в Чехия. Сериозна работа, много труд. Казвам на Рустам да си смени струните, за да не стане гаф. Не ме послуша. Точно преди втория тур, едната струна се разнищиКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Антоанета Илиева интервю втора част  – адско напрежение. Половин час преди да излезе. Казах, че ще свири така, но струната го бодеше до кръв, трябваше да я смени. Разбира се той нямаше разсвирена струна, защото не ме послуша. Новата струна се разтегля и звучи фалшиво. Просто трябват 3-4 дни. Ние имахме 3-4 минути. Мой ученик ми беше казал,КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Антоанета Илиева интервю втора част  че ако се търка струната с вестник, става по-бързо. Обаче вестник откъде? И кой ще те разбере? Втурнах се да търся, да питам… Е намери се един черно-бял флаер. Търках много. Чак струната загря. Тъкмо си мислех, че всичко се оправи и Рустам седна върху дъвката, която беше оставил върху чина. На панталона му стана огромно петно. Чисто бяло, върху черно. Търкахме, скубахме, разтягахме – добре залепено. Накрая пианистката се сети и го боядиса с черен маркер от класната дъска. Та Рустам излезе важен, важен и си изсвири нещата прекрасно. Е, тогава също ми беше смешно, но по-напрегнато.

Татяна Капричева: Какво ще пожелаете на „Култура всеки ден“?КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Антоанета Илиева интервю втора част

Антоанета Илиева: И така, пожелавам на всички да са щастливи с това, което правят! Пожелавам аудиторията на „Култура всеки ден” да се разширява с всеки ден!

автор Татяна Капричева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 2 = 1