Юбилеен концерт на Хор на варненските момчета и младежи

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилеен концерт на Хор на варненските момчета и младежи

Юбилеен концерт на Хор на варненските момчета и младежи

Хорът на варненските момчета иКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилеен концерт на Хор на варненските момчета и младежи  младежи ще отбележи своя 50-годишен юбилей с тържествен концерт на 30-ти юни от 18.00ч. в Държавна опера Варна. Събитието е част от съпътстващата програма, в рамките на Международния музикален фестивал ‘‘Варненско лято“.

Под диригентството на Дарина Кроснева хорът ще представи разнообразен репертоар с произведения от различни стилове и жанрове.

Ще прозвучат КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилеен концерт на Хор на варненските момчета и младежи  творби от Добри Христов, Александър Кръстев, Филип Павлов, Борис Карадимчев, Милко Коларов,Жул Леви,  Виктор Чучков, Емануил Манолов ,Вили Казасян, Балтасаре Донато, Джон Рутър, Джон Левит, Мери Лин Лайтфут, Бени Андерсон, Фреди Меркюри.

Хорът на варненските момчета и младежи е създаден през 1969 г. от проф. Марин Чонев (1932-2012) – дългогодишен  главен диригент, с изключителни заслуги за развитието наКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилеен концерт на Хор на варненските момчета и младежи  момчешкото пеене у нас и авторитетното място, което съставът заема на престижните музикални форуми в България и по света.

Диригент на хора в продължение на 40 години  е Дарина Кроснева, която работи в творческо сътрудничество със Светлана Панайотова – пианист на хора от 2012 година.

Хорът КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилеен концерт на Хор на варненските момчета и младежи  включва около 100 момчета и младежи на възраст от 5 до 25 години, с 5 отделни състава: подготвителен, стажанти и три самостоятелни концертни формации – момчета, младежи и смесен хор. Дейността му се осъществява с подкрепата на Община Варна, дирекция „Култура и духовно развитие“.

През своята 50-годишна история Хорът е носител на много награди от международни конкурси, почетни КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилеен концерт на Хор на варненските момчета и младежи  дипломи и отличия от престижни  фестивали в България, Европа и САЩ.

Осъществил е концертни турнета в Полша, Германия, Гърция, Франция, Швейцария, Белгия, Австрия, Люксембург, Италия, САЩ.

През 2015 година Хорът на варненските момчета и младежи бе удостоен с ‘‘Награда Варна‘‘ за ярки постижения в КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилеен концерт на Хор на варненските момчета и младежи  областта на хоровото изкуство. През 2019 година получи и Голямата „Награда Варна‘‘ за значими творчески постижения и по случай 50-годишния юбилей.

През всичките тези години през Хора са преминали повече от 3000 момчета, получили КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилеен концерт на Хор на варненските момчета и младежи  уникално естетическо възпитание и съхранили за цял живот в сърцата си обичта към песента и висшето докосване до трудното, но прекрасно хорово изкуство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

÷ 2 = 1