Юбилейният концерт на Хор на Варненските момчета и младежи

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилейният концерт на Хор на Варненските момчета и младежи

Юбилейният концерт на Хор на Варненските момчета и младежи

Юбилейният концерт на Хор на Варненските момчета и младежи се състоя на 30.06.2019г. от 18.00ч. на сцената на Държавна операВарна. Тържественият ден отбеляза 50г. от създаването на формацията през 1969г. и 40г. творческа и концертна дейност със състава на дългогодишната диригентка Дарина Кроснева.

Празничното настроение се допълваше и от заслуженото признание на града към Представителния състав – присъдената – Голяма награда Варна 2019г. Юбилейният концерт се проведе при препълнена зала иКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилейният концерт на Хор на Варненските момчета и младежи правостоящи слушатели, жадни за изкуството на младите изпълнители. Хорът на Варненските момчета и младежи се представи с всичките си формации и с една чудесно подбрана и стегната концертна програма.

Вечерта премина с творчески заряд и много вдъхновение и блестяща организация. Водещата Светла Ефендулова зареждаше публиката между изпълненията с кратки вълнуващи моменти от историята на хора, КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилейният концерт на Хор на Варненските момчета и младежи подкрепени от богат мултимедиен снимков материал.

Първи откриха стажантите на Хора на Варненските момчета и младежи с три великолепни песни: „Детство мое”, музика Вили Казасян и текст на Богомил Гудев, поднесена емоционално и вълнуващо от децата, с вишневи папионки; „По и Най” по музика на Филип Павлови текст на Любомир Пеевски, пресъздадена артистично от малчуганите и с акуратен КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилейният концерт на Хор на Варненските момчета и младежи диригентски жест от Дарина Кроснева и песента „Робинзон Крузо” по музика на Борис Карадимчев, текст Николай Ботев, която окончателно взриви публиката с атрактивното си въздействие.

Перфектно научените произведения продължиха своето музикално дефиле с Концертния състав – деца и стажанти, които представиха песните „Дъга” по музика на Виктор Чучков, текст на КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилейният концерт на Хор на Варненските момчета и младежи Джани Родари и „Има светлина”, музика Борис Карадимчев, по текст на Александър Петров.

Първата творба бе конфигурирана със солисти и хор, които си партнираха прекрасно, а комуникацията диригент-пианист-състав експонира красива творческа свобода на сцената. Втората песен, със своята интерпретация предизвика публиката да пляска в такт през цялото време.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилейният концерт на Хор на Варненските момчета и младежи

Докато конферансието изброяваше многобройните отличия на Хора на Варненските момчета и младежи, мястото си на сцената зае Младежкият състав. Порасналите момчета изпълниха сериозна и предизвикателна програма. „Достойно есть” от Филип Павлов бе пресъздадена акапелно и имаше разнообразно динамическо изграждане.

Преди следващата песен, напълно съзвучно с нейното заглавие – „The Lord bless you and keep you”, диригентката Дарина Кроснева бе щастлива да представи пред публиката: Ясен, СКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилейният концерт на Хор на Варненските момчета и младежи танимир, Филип, Николай и Светослав, които от 6-годишни пеят в хора и са отдали своето време и вдъхновение в пеене в този състав.

„Господ да ви благослови и пази” от Джон Рутър прозвуча съкровено, с деликатно присъствие на изпълнителите и диригента, с нежно извайване на музикалната фраза. Творбата „Vedete la rondinella” от Джамбатиста Мартини бе интересен певчески канон, изцяло в щрих стакато, изпълнен прецизно и ритмично от Младежкия състав.

„Закъснила е Лалица” от Жул Леви, по народен текст продължи линията от трудни технически хорови партитури в пулсация 11/16, пресъздадена характерно и с много патос и прекрасни контрастни динамики. „Festival Sanctus” от Джан Левит започна с бавна интродукция, в която фино се преплитаха тембрите на гласовете и пианото в интересна звукоКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилейният концерт на Хор на Варненските момчета и младежи ва палитра. Бързата част на песента оформи още по-въздействаща и възторжена звучност, която инспирира радост и светло чувство в одобрителните аплодисменти на публиката.

Естествена градация на вечерта подчерта с внушителната си програма Смесеният състав на Хора на Варненските момчета и младежи, които изпълниха осем хорови партитури. Прозвучаха с много настроение: „Chi la Galiarda” от Балтасаре Донато, виртуозните български песни по народен текст „Баба КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилейният концерт на Хор на Варненските момчета и младежи Минковца” от Александър Кръстев  и „Мъри Моме” от Добри Христов, топло аплодирани от слушателите, „Баба Яга” – една великолепна хорова творба, превъзходно изпълнена от състава, а композиторът Милко Коларов, който присъстваше в залата тази вечер и преди, и след изпълнението бе искрящо приветстван от всички присъстващи.

Последваха модерно звучащите: „Exsultate” от Мери Лин Лайтфут, „Thank you for the music” по музика на Бени Андерсон, които публиката съпровождаше с ритмични ръкопляскания и накрая – внушителното изпълнение на „Бохемска рапсодия” от Фреди Меркюри, обрисувана КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилейният концерт на Хор на Варненските момчета и младежи с вдъхновено пеене и анонсирано с мануален разказ на текста.

Екзалтираният фурор експлодира в бурни фойерверки от радост и аплодисменти. „Пеещите посланици на България” получиха освен много цветя, поздравителни адреси, плакети и грамоти от Министерството на културата от името на Боил Банов, от Българския хоров съюз, от името на Славил Димитров и Община Варна от името на Иван Портних, и нови отличия за юбилея и върховите си творчески постижения от СБМТД –  „Златна лира” за Хора на Варненските момчета и младежи и „Кристално огърлие” за диригентката им Дарина Кроснева – най-високата награда на институцията.

„Чувствам се щастлива и благословена! Обожавам тези момчета! Те ме научиха на много неща! Това беше енергията, която ме държеше жива!Аз съм Ви много задълКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилейният концерт на Хор на Варненските момчета и младежи жена! Благодаря Ви момчета! Ако няма его и кариеризъм има това, което виждате на сцената!” сподели в този тържествен миг дългогодишната ръководителка на състава Дарина Кроснева.

„Хубава си татковино” от Емануил Манолов и текст на Петко Славейков прозвуча в изпълнение на всички настоящи и бивши възпитаници КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилейният концерт на Хор на Варненските момчета и младежи на Хора на Варненските момчета и младежи, които бяха поканени на сцената. Музикалният апотеоз се увенча с мощно „На многая лета” и „Родна песен нас на век ни свързва”.

Най-голямата награда за всички присъстващи бе единението чрез прекрасното хорово изкуство, взаимното уважение и благодарност между иКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Юбилейният концерт на Хор на Варненските момчета и младежи зпълнители, публика и общественост. Честването на Светлата годишнина продължи с приятелска среща между поколенията в непринудената обстановка на ресторанта на Община Варна.

автор Татяна Капричева
снимки Росен Донев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 × 1 =