Георги Янков нови аранжименти и успехи първа част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Георги Янков нови аранжименти и успехи първа част

Георги Янков нови аранжименти и успехи първа част

Татяна Капричева: Как възникна идеята за този аранжимент? На песента „Ела и си вземи“?

Георги Янков: Песента излезе 2015г., но е слушана песен и до днес. Това е песен с много разнопосочни мнения от слушателите й. Аз харесах текста на песента, още при първото чуване и от тогава до момента на създаването на новия аранжимент смятах, че има конфронтация между текст и музика в песента. Може би това е и основната идея да направя нова версия на песента.

Татяна Капричева: Кое Ви вдъхнови повече: текстът или музиката?

Георги Янков: Категорично текстът. В този текст аз видях много красота още преди да започна да създаКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Георги Янков нови аранжименти и успехи първа част  вам четиригласния аранжимент. Харесах определени пасажи от текста и реших да използвам тях, като най-въздействащи. “В новия прочит тези думи сякаш придобиват друг смисъл, друго въздействие.” – това споменават много от хората, които го слушат за пръв път и преоткриват текста на песента. Така го преоткрих и аз.

Татяна Капричева: Това е едн много красив ракурс и нов живот на тази песен! Има ли кой да прави аранжименти за големи вокални групи?

Георги Янков: Благодаря! Смятам, че е нужно песните да се аранжират по различни начини постоянно – и за индивидуални изпълнители и за вокални състави. Аранжименти за големи вокални групи се правят, но по-често се правят нови прочити на хорови произведения. Рядко някой поставя едногласно произведение, преаранжирано за няколко гласа. В България има прекрасни композитори и аранжори, които правят изумителни неща за гласове, за жалост рядко ги чуваме по радио и телевизия.

Татяна Капричева: Това певчески експеримент ли беше или творческо виждане по принцип? Или необходимост – за явяване на конкурс например?

Георги Янков: Необходимост със сигурност не. Експериментирах с това в този състав да включа хора на различни КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Георги Янков нови аранжименти и успехи първа част  възрасти, с много интересни гласове, с много индивидуални качества, което се избягва при ансамбловото пеене. Тук участват: Андреа Добрева (9г.). Елина Несторова (15г.), Лора Несторова (17г.), Ася Ганчева (18г.). Тези разлики във възрастите не са допустими при камерни певчески състави. Но този мой експеримент показва, че е възможно да има симбиоза между гласове, независимо от възрастовите разлики. Творческо виждане беше от гледна точка на това, че си представях тази песен изпята от няколко човека, а не само от солист.

Татяна Капричева: Кое Ви доставя повече удоволствие – преподаването, пеенето или аранжирането?

Георги Янков: Труден въпрос. Един изпълнител не може без сцената и не може да живее, ако неКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Георги Янков нови аранжименти и успехи първа част  пее. Да преподаваш пеене, това е дар. Аз работя с певци на различни нива – професионални певци и деца, които са бъдещи професионални певци. Да работиш с таланти е невероятно. Правя аранжименти много рядко, но и това ми доставя голямо удоволствие. Ако имам муза за добър аранжимент и добър изпълнител, който да го изпее се получават страхотни музикални творения.

автор Татяна Капричева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 × = 54