Дидона и Еней Премиера

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Дидона и Еней Премиера

Дидона и Еней Премиера

„ДИДОНА И ЕНЕЙ“ ОТ ХЕНРИ ПЪРСЕЛ – ПРЕМИЕРА НА ТЕАТЪР РИМСКИ ТЕРМИ – ВАРНА 2019г.

Спектаклите ще се проведат на 08.07.2019г. и 16.07.2019г. от 21.00ч. в  Театър Римски терми

ВЕЧНИЯТ МИТ ЗА ДИДОНА И ЕНЕЙ

Един от най-големите древногръцки и римски митове разказва за царица Дидона, дъщеря на финикийски цар и вдовица на жрец, която основава и изкусно управлява прочутия с богатствата си град Картаген. Любовта между нея и героя от Троянската война Еней прави щастието й пълно. Божията намеса обаче кара Еней да предпочете дълга пред любовта и да се отправи на поход, за да изпълни пророчеството, като създаде династията на римските царе и на свой ред положи основите на друг велик град – Рим. Дидона не понася раздялата с любимия и се самоубива. На смъртното си ложе предсказва бъдещата вражда между Рим и Картаген, довела до пуническите войни.

ДИДОНА И ЕНЕЙ В ИЗКУСТВОТО

Страстната любов между Еней и Дидона, която предпочита смъртта пред живот без любимия, докато той избира дълга пред любовта, е пресъздаван многократно в историята на изкуството. Срещаме го в „Илиада“ на Омир, „Енеида” на Вергилий, „Божествена комедия“ на Данте, във фрески от Помпей и мозайки от Халикарнас, в живописта на Мантеня, Рубенс, Тишбайн, в барокови кантати и опери, творби от класиката, сред тях „Дидона” от Пучини; „Дидона и Еней“ от Хендел, „Троянци” от Берлиоз и разбира се „Дидона и Еней“ от Пърсел.

ХЕНРИ ПЪРСЕЛ – ПЪРВИЯТ АНГЛИЙСКИ КОМПОЗИТОР СЪС СВЕТОВНА СЛАВАКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Дидона и Еней Премиера

Хенри Пърсел (1659 – 1695) е първият английски композитор, певец, органист и композитор със световна известност, която дължи най-вече на единствената си опера „Дидона и Еней“. На надгробната му плоча, която се намира до органа в Уестминстърското абатство, пише, че той е отишъл на единственото място, което „може да превъзхожда създадената от него хармония”.

„ДИДОНА И ЕНЕЙ“ ОТ ПЪРСЕЛ – ПЪРВАТА АНГЛИЙСКА ОПЕРА

Написана през 1689 г. от младия Хенри Пърсел, по либрето на популярния тогава поет Neyum Tate върху мотиви от „Енеида“ на Вергилий, операта „Дидона и Еней“ е поставяна само веднъж през живота на автора. За кратко е била част от постановка на „Мяра за мяра“ от Шекспир, преди да бъде публикувана от Уилям Г. Къмингс. Истинският живот на „Дидона и Еней“ започва едва след Лондонската премиера през 1895 г. С времето операта претърпява редица намеси и днес не е напълно запазена в оригинал, но това не накърнява силата на въздействието й.

В „Дидона и Еней“ Пърсел майсторски съчетава елементи от френската и италианска барокова музика с мотиви от шотландския фолклор, като същевременно създава изтънчен, чисто английски бароков стил. Удивителен пример за истинска опера в страна, в която националната опера все още не е била създадена и не е имала развита традиция, „Дидона и Еней“ на Пърсел се приема за първата английска опера, която при това по своето художествено съвършенство не отстъпва на най-добрите италиански образци.

„ДИДОНА И ЕНЕЙ“ ОТ ПЪРСЕЛ – СЪВМЕСТНА ПРОДУКЦИЯ НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА И ОПЕРНА ОРГАНИЗАЦИЯ КИПЪР

Операта „Дидона и Еней“ от Хенри Пърсел, съвместна продукция на Държавна опера Варна с Оперна организация Кипър, е първата оперна премиера в XVII издание на Театър Римски терми – Варна 2019. Режисьор на постановката е варненката Цвета Христофору, която след дипломирането си в НМА „Панчо Владигеров“ с оперно пеене, се премества да живее и твори в Кипър. Тя е основател и президент на Оперна организация Кипър, с която развива активна творческа дейност. В предишни издания на Театър Римски терми във Варна я аплодирахме в постановката „Орфей и Евридика“ на Глук, където тя изпълняваше ролята на Орфей.

ПостановкатаКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Дидона и Еней Премиера  на „Дидона и Еней“ от Пърсел е дипломната работа на Цвета Христофору, с която тя завършва успешно и оперна режисура в НМА „Панчо Владигеров“, в класа на Академик Пламен Карталов.

В постановъчния екип са Мария Захариу Карапита – хореография, Андреа Параскева – сценография, Катя Лозанова – костюмография и Сребрина Соколова – втори режисьор. В ролите ще видим: ДИДОНА – Даниела Димова; ЕНЕЙ – Мариус Андреу (08.07), Свилен Николов (16.07); БЕЛИНДА – Тасула Ворка (08.07), Мария Павлова (16.07); ПЪРВА ВЕЩИЦА – Стилияна Стоянова; ВТОРА ВЕЩИЦА – Вяра Железова; ВТОРА ЖЕНА – Благовеста Статева; МАТРОС – Христо Ганевски; ДУХ- Лиляна Кондова.

„ДИДОНА И ЕНЕЙ“

Опера от Хенри Пърсел
Либрето Н. Тейт
Режисьор Цвета Христофору
Хореография Мария Захариу Карапита
Сценография Андреа Параскева
Костюми Катя Лозанова
Втори режисьор Сребрина Соколова.

Действащи лица и изпълнители:

ДИДОНА – Даниела Димова
ЕНЕЙ – Мариус Андреу (08.07), Свилен Николов (16.07)
БЕЛИНДА – Тасула Ворка (08.07), Мария Павлова (16.07)КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Дидона и Еней Премиера
ПЪРВА ВЕЩИЦА – Стилияна Стоянова
ВТОРА ВЕЩИЦА – Вяра Железова
ВТОРА ЖЕНА – Благовеста Статева
МАТРОС – Христо Ганевски
ДУХ- Лиляна Кондова

„Дидона и Еней“ е съвместна продукция на Държавна операВарна с Оперна организация Кипър.

Премиери: 08 и 16 юли от 21.00ч., Театър Римски терми – Варна 2019г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

72 ÷ 9 =