Изложба и концерт в чест на композитора Панчо Владигеров

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Изложба и концерт в чест на композитора Панчо Владигеров

Изложба и концерт в чест на композитора Панчо Владигеров

Изложба и концерКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Изложба и концерт в чест на композитора Панчо Владигеров  т чест на композитора Панчо Владигеров на 13.07.2019г., тази вечер, във Фестивален и конгресен център Варна.

Варненската публика и общественост ще могат да се насладят на богатата експозиция по повод 120г. от рождението на Панчо Владигеров във фойето на ФК от 18.00ч. – само час преди големия концерт.

От 19.00ч. в зала 1 на ФК, почитателите на класическата музика ще имКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Изложба и концерт в чест на композитора Панчо Владигеров  ат възможност да чуят „Еврейска поема“ оп. 48 от Панчо Владигеров, най-новата творба на варненския композитор Милко Коларов – „Токата“ и Концерт за цигулка и оркестър №1 от Дмитрий Шостакович, в изпълнение на Юлиан Рахлин.

Ще бъдете свидетели не само на премиерата на една нова творба, а и на великолепното изпълнение на всички музикалните образци от Софийска филхармония, под диригентството на Маестро Найден Тодоров.

Концертът е част от Международен музикален фестивал Варненско лято 2019г.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Изложба и концерт в чест на композитора Панчо Владигеров

Найден Тодоров прави диригентския си дебют прави на 16 години като ученик в Музикалното училище Добрин Петков в Пловдив, където създава Младежки оркестър Пловдив. От 1993 е студент на проф. Карл Йостерайхер и проф. Урош Лайовиц във Виенския университет за музика, като стипендиант на Ротари клуб – Виена. През 1996-1997 е поканен от фондация Ленард Бърнстейн, Йерусалим, на специализация в Израел и там работи с Менди Родан – диригент на Израелската филхармония. През 2013 той се дипломира и като мениджър в областта на културата в Нов български университет.

От сезон 2004-2005 еКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Изложба и концерт в чест на композитора Панчо Владигеров  постоянен гост-диригент на Софийската филхармония, с която дебютира през 2001, а в периода 2005-2017 е директор на Държавна опера – Русе. Работи с различни оркестри в България и зад граница, участва и в десетки международни фестивали в Европа, Азия, Африка и Северна Америка. Получава множество награди от Словашкия музикален фонд, Ротари клуб -Виена, фондация Борджезе, наградата София за постановката на операта Фауст в Националната опера и балет, Златно петолиние за принос към развитието на българската музика, Златна книга съвместно с Държавна опера – Русе за принос в развитието на българската култура, наградата на фондация Джордж Уохтер – Швейцария и др.

През 1998-1999 е избран между повече от 150 кандидати за постоянен диригент на Северно-Израелския КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Изложба и концерт в чест на композитора Панчо Владигеров  симфоничен оркестър в Хайфа. Същата година е поканен за артистичен съветник на Международния камерен фестивал в Лос Анжелис.

През 2005 година Найден Тодоров получава Кристална лира като диригент за изпълнението на Втора симфония от Густав Малер със Софийската филхармония, а през 2016 година получава същата награда и за дейността си с Държавна опера – Русе. През март 2013 година е избран за Музикант на годината от слушателите на Българското Национално Радио, през 2014 получава наградата Емил Чакъров, а през 2016 му е присъдено званието „почетен гражданин“ на град Русе.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Изложба и концерт в чест на композитора Панчо Владигеров

Талантливият диригент има многобройни записи за различни радио и телевизионни станции в България и чужбина – участва в над 130 компактдиска, издадени в Австрия, Германия, Великобритания, Дания, Израел, САЩ и Унгария. Работи със звукозаписните компании Naxos, MMO, R-Music, Hungaroton, Danacord, Balkanton и импресарските агенции Melos, M-Art и Columbia Artists Management.

От началото на 2017 година Найден Тодоров е директор на Софийска филхармония.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Изложба и концерт в чест на композитора Панчо Владигеров

Изложба и концерт чест на композитора Панчо Владигеров на 13.07.2019г., тази вечер, във Фестивален и конгресен център Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

× 8 = 32