Константин Кукушев интервю втора част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Константин Кукушев интервю втора част

Константин Кукушев интервю втора част

Татяна Капричева: Как възникна идеята за концерт със солист Румяна Атанасова?

Константин Кукушев: Познавам пианистката Румяна Атанасова от 5 години. През 2015г. на рецитала й в рамките на ММФ „Варненско лято“ чух как тя интерпретира Шопен, Лист… Аплодисментите на публиката бяха искрени и продължителни…

През настоящата 2019г. тя има своеобразен юбилейКУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Константин Кукушев интервю втора част  и това е причината още през септември миналата година да й помогна да внесем в общинската администрация на ММФ „Варненско лято“ нейна оферта в два варианта  (самостоятелен рецитал или като солист на варненския оркестър към операта) за включването й във фестивалните дни и отбелязване на нейния юбилей. За съжаление тя не получи никакъв отговор!

Може би това е още един отговор-вариант на Вашия въпрос за „Варненския синдром“!?

Когато Румяна се завърна в родна Варна през месец юни тази година и тъй като нямахме вариант КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Константин Кукушев интервю втора част  за симфоничен оркестър, аз й предложих да направя аранжимент за струнен оркестър на Шопеновата „Голяма фантазия“, (която е за симфоничен оркестър) и тя да бъде солист на Камерен оркестър „Анима“, а аз да се появя като гост-диригент.

Казано–сторено! Концертът ще бъде сега – на 15 септември, само след месец и половина във варненската Художествена галерия от 11.30 ч.

Татяна Капричева: Какво е мнението Ви за взаимодействия на музиканти от различни поколения?

Константин Кукушев: Истината за тези взаимоотношения и взаимодействия може да се проследи, да се анализира и от двете страни в най-различни и богати аспекти, но това, което „звучи на прима виста“ е радостта, истинските емоции от музиката, която различните КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Константин Кукушев интервю втора част  поколения интерпретират заедно! Тук генерациите се допълват, обогатяват се взаимно – младостта със своя откровен, понякога артистично импровизиран и спонтанен тон, а възрастните – с обмислена разумна емоционалност и сдържаност. Казано по друг начин – музиката обединява, музиката е способна да накара човека да разбере и да приеме душевността на друг човек, независимо от всички останали негови личностни особености! Това аз отстоявах 27 години, през които Камерен оркестър „Анима“ музицира, акомпанира и аплодира  безброй солисти – ученици от НУИ „Добри Христов“…

Татяна Капричева: Варненският синдром? Вашето тълкуване?

Константин Кукушев: Мисля, КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Константин Кукушев интервю втора част  че отговорът на въпроса се съдържа и в предходните мои отговори! Взаимоотношенията в музикалната общност във Варна са доста сложни и понякога неадекватни, което води до определени трудности във всяко едно начинание…

Татяна Капричева: Вашите очаквания за концерта на 15.09.2019г. с оркестър „Анима“ и солист Румяна Атанасова?

Константин Кукушев: Какви са очакванията за концерта? Надявам се слушателите да изпитат радостта и емоциите, които солист, оркестър и диригент изпитват в момента на живото, истинско акустично изпълнение – без усилватели, без уредби! Концерт, който да остави дълготраен спомен в умовете и сърцата на КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Константин Кукушев интервю втора част  публиката! Концерт, който да пробуди за пореден път човешкото съзнание за истинското музикално изкуство – за изкуство без стряскащи викове за създаване на шум и крясъци на водещи и ментори в TV-формати!

Татяна Капричева: Какво ще пожелаете на „Култура всеки ден“?

Константин Кукушев: „Култура всеки ден“? Нека този въпрос-слоган звучи непрекъснато! Необходимостта от него е наистина всекидневна, ежечасна, повсеместна!КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Константин Кукушев интервю втора част  Нека дълги години и все така упорито, с изискания професионализъм на своя създател, да бъдат отстоявани и отразявани постиженията, непреходните ценности, появяващи се на варненския културен хоризонт!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × = 18