Васил Пенчев интервю втора част

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Васил Пенчев интервю втора част

Васил Пенчев интервю втора част

Татяна Капричева: Как се стигна до момента да изографисвате и реставрирате стенописи в църквите?

Васил Пенчев: КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Васил Пенчев интервю втора част  Вярващ човек съм. След средното си образование възнамерявах да уча иконография и дори бях приет във Великотърновския университет, но в крайна сметка предпочетох Художествената Академия. Бях поканен да помагам на автора на стенописите в храм „Св. Цар Борис“ – Варна, които имаха нужда от реставрация. За три лета успяхме да възстановим и трите стени на храма. През това време нарисувах и храмовата икона на Св. Цар Борис. Дълбоко във всеки човек е заложен стремеж към вечността. Някои я търсят в изкуството, други създавайки деца като генетичното им продължение, а християните я намират в църквата. Все още нямам деца, но за мен е личен празник, че успях да съвместя изкуството с вярата.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Васил Пенчев интервю втора част  Татяна Капричева: Върху какво работите сега?

Васил Пенчев: В момента изографисваме олтарът на храм „Св. Цар Борис“.

Татяна Капричева: Какво Ви вдъхновява най-много за творчество?

Васил Пенчев: Вдъхновението идва по различни начини. КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Васил Пенчев интервю втора част  Може да е от случайно видяна сцена, от прочетен текст, от хиляди неща. Важното е след това да го реализираш на дело и да не го оставиш да заглъхне. За мен лично сблъсъка на светлината и сянката е нещо, от което черпя идеи.

Татяна Капричева: Предстоят ли нови проекти, изложби?

Васил Пенчев: Стига да работи човек, винаги се появяват нови и нови предизвикателства. В момента работя по стенописите в храма, КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Васил Пенчев интервю втора част  ще има и изложби.

Татяна Капричева: Какво ще пожелаете на „Култура всеки ден“?

Васил Пенчев: Дълги години успешно отразяване на културните събития в града. Благодаря за вниманието от Ваша страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 5 =