Награда за ММФ Варненско лято

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Награда за ММФ Варненско лято

Награда за ММФ Варненско лято

Награда за ММФ Варненско лято – на церемония в Центъра за изящни изкуства Бозар в Брюксел – на 26.09.2019г. – Европейската фестивална организация огласи носителите на наградите на инициативата „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“ (EFFE), подкрепена от Европейската комисия и Европейския парламент.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Награда за ММФ Варненско лято  200 създатели и организатори на фестивали, художници, представители на града и европейски политици се събраха в Бозар, за да почетат изкуствата и творците, както и ролята, която фестивалите играят, за да им предоставят сцена за изява.

Присъстваха представители на 24-те номинирани фестивала – лауреати, селектирани измежду 705 европейски форума.

Голямо признание получи първият и най-дълголетен български фестивал – Международният музикален фестивал „Варненско лято“. Варненският фестивал, лауреат на EFFE, взе наградата на публиката EFFE 2019-2020, която се присъжда след онлайн гласуване, проведено във всички европейски страни.

Призът беше получен от артистичния директор на фестивала проф. Марио Хосен. Наградата връчи Тибор Наврачич, еврокомисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Награда за ММФ Варненско лято  Журито с председател сър Джонатан Милс, бивш директор на Единбургския международен фестивал, отличи пет фестивала с останалите награди на EFFE 2019-2020: Конрад фестивал, Краков – Полша; фестивал Делтебре Данса, Делтебре – Испания; фестивал за традиционна и световна музика Førde – Норвегия; ГоголФест – мултидисциплинарен международен фестивал за съвременно изкуство, който се провежда в различни градове в Украйна, „Добре дошли в The Village“, Leeuwarden – Холандия.

Двама изявени фестивални мениджъри бяха отличени с награди за цялостен принос – Фрай Лейсен, основател на фестивала Kunstenfestivaldesarts, и Дитер Кослик, бивш директор на Berlinale.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Награда за ММФ Варненско лято  ММФ „Варненско лято“ е първият български фестивал, основан е през 1926 г.

Член е на Европейската асоциация на фестивалите, два пъти носител на лейбъла на ЕФФЕ („Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“), а за 2019-2020 е избран като първия български музикален фестивал за лауреат на ЕФФЕ и за наградите на ЕФФЕ 2019-2020.

ММФ „Варненско лято“ 2019 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на Градската художествена галерия – Варна, Регионалния исторически музей – Варна, зала Аула на Икономически университет – Варна  и Фестивалния и конгресен център.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Награда за ММФ Варненско лято  Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия, Посолството на Испания и Институт Сервантес, Полския  културен институт, Посолството на Австрия, Посолството на САЩ , Посолството на Холандия. Фестивала подкрепят „Солвей Соди“, „Кока-Кола България“, „А1“, „Фрапорт“, Пежо – Франс Ауто,  KLM, AGBU, Grand Mall, клуб „Ментол“, пиво „Гларус“, винарна и хотелски комплекс „Шато де Берже“, хотелите „Капитол“, „Черно море“, „Модус“  и “Плаза”, Делта Планет Мол.

Медийни партньори на фестивала са БНТ, РТВЦ Варна, БНР, Радио Варна, ТВ1, Площад Славейков, БГ радио, Moreto.net, NovaVarna.net и Ти си Варна.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Награда за ММФ Варненско лято  Организационният екип на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ изказва сърдечна благодарност на ентусиазираната публика от варненци и гости на морския град – за пълните зали на многобройните концерти и спектакли, и за безпрецедентната онлайн подкрепа, с която българският фестивал получи високото международно признание.

Фейсбук страницата на фестивала се изпълни с поздравления, от нея артистичният директор на форума проф. Марио Хосен развълнувано благодари на публиката: КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Награда за ММФ Варненско лято  „Много съм горд, че съм част от страхотния екип на Община Варна! Благодаря на нашата невероятна аудитория, на артистите от високо ниво и на EFFE!“.

Награда за ММФ Варненско лято за 2019-2020г. – най-ценната – Наградата на публиката!!!

снимки Росен Донев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 × = 9