Празнични дни посветени на 95 години от създаването на ПГГСД „Николай Хайтов“

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Празнични дни посветени на 95 години от създаването на ПГГСД „Николай Хайтов“

Празнични дни посветени на 95 години от създаването на ПГГСД „Николай Хайтов“ и 100 години от рoждението на патрона на гимназията

Събитията съпътстващи тези годишнини са наситени с много заряд. Целият колектив на гимназията в продължение на месеци упорита работа, подготвяше с много жар и ентусиазъм всеки детайл от реализацията на честванията.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Празнични дни посветени на 95 години от създаването на ПГГСД „Николай Хайтов“  През тази и миналата учебна година се проведоха рецитали, изложби, участия в конкурси на регионално и национално ниво, открити уроци, залесявания на растителност и други мероприятия, посветени на годишнините.

Кулминацията беше на 11.11.2019 г., когато според църковния календар почитаме св. Мина.

Денят не е избран случайно, светецът е покровител на семейните традиции и ценности, жените, сираците и бездомните, на пътешествениците и лечителите.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Празнични дни посветени на 95 години от създаването на ПГГСД „Николай Хайтов“  За уточнение ще кажем, че рожденната дата на Н. Хайтов е 15.09.1919г., а денят на кончината му 30.06.2002 г.

Първото събитие за деня беше откриване на изложба във фоайето на пленарната зала в Община Варна от 11.00ч., с картини на Елица Гигова, внучка на големия майстор на перото.

Изложбата беше посетена от представители на общината, целия колектив на гимназията, служители, много гости, настоящи и бивши ученици. Представени бяха и картини на художника Христо Христов бивш възпитаник на гимназията.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Празнични дни посветени на 95 години от създаването на ПГГСД „Николай Хайтов“  В 15.00ч. се проведе шествие на целия колектив, учениците и гости на тържествата по маршрут: пл. „Независимост“, бул. „Мария Луиза“, входа на Морската градина, Летния театър до паметника на Антон Новак.

Множеството беше предвождано от духовата музика на Военноморските сили – уникално преживяване, което изпълни душите и сърцата на всички участници с родолюбиво чувство и възторг.

В 16.00ч. започна дългоочаквания тържествен концерт в зала: Аула на Икономическия университет. Водещи бяха ученичката Жана от 12 клас и бивш възпитаник на гимназията Костадин Ганков, който вече успешно се реализира в професионалното си поприще.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Празнични дни посветени на 95 години от създаването на ПГГСД „Николай Хайтов“  Началото постави утвърдения и популярен музикант в нашия град Теди Генев, който за първи път изпълни песен, създадена специално за събитието, посветена на Гимназия „Н. Хайтов“ Варна.

Текстът е на поетесата Станка Иванова, музика Теди Генев, аранжимент Красимир Илиев. Песента се прие с изключителен възторг и овации от всички. Адмирации за нейните създатели!

След неговото изпълнение на сцената засвириха малките гайдарчета от състав „Тракия”,  с ръководител Никола Георгиев. Те изсвириха китка от песента „Хубава си моя горо”, и български народни хора. Какво удоволствие е да се наслаждаваме на нашия фолклор, поднесен ни от толкова малки и талантливи деца.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Празнични дни посветени на 95 години от създаването на ПГГСД „Николай Хайтов“  След тяхното изпълнение водещите обявиха гостите на официалното събитие, сред които имаше представители от много висши държавни институции и организации, предприятия, партньорски организации, спонсори, средни професионални и основни училища, бивши колеги и възпитаници на гимназията и други. Прочетоха поздравителни адреси от МОН, МЗХ, и други организации.

Последва словото на нашия директор г-жа инж. Мария Георгиева. Още с нейното появяване присъстващите в залата силно започнаха да я аплодират.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Празнични дни посветени на 95 години от създаването на ПГГСД „Николай Хайтов“  Това не е случайно, търпеливо, авторитетно, с веща ръка вече 25 години тя отстоява присъствието на тази институция в град Варна. Нейните заслуги са много повече, защото тя проявява завидна гъвкавост, прилага новости, иновативни методи и подходи в работата си, които поставят гимназията на едно от челните места в града сред професионалните училища.

В училището има традиция да се излъчва ученик на годината. С тази чест тази година беше отличен от ПС и награден от г-жа Георгиева ученика Стефан Димитров. Наградата получи за отличен успех, участия в конкурси и за цялостно издигане на авторитета на гимназията.

Последва момент на изненада и признание за г-жа Георгиева. Водещите я поканиха на сцената. Появи се малка изпълнителка от ансамбъл „Щурчета” от гр. Тутракан.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Празнични дни посветени на 95 години от създаването на ПГГСД „Николай Хайтов“  Тя запя песента „Ако си дал” и й поднесе роза! Изключително трогателен момент, в който чувствата и емоциите трудно можеше да бъдат  овладяни, дори от присъстващите в залата. Миг, който събира в едно безброй преживявания на упорит труд, радости, разочарования, скърби, вълнения, човешки съдби, вяра, надежда…

Разбира се, последваха думи на благодарност и признателност към колектива, който тя определи, като „един от най-сплотените”! А периодът, който е преминал на работното й място – „много като време, но малко като усещане”.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Празнични дни посветени на 95 години от създаването на ПГГСД „Николай Хайтов“  Момиченцата от Ансамбъл „Щурчета”, с ръководител Антония Камбурова отправиха още няколко поздрава. Те изпълниха песните „Рипни Калинке”, „Шарен гердан либе ле” и „Вода”. Тяхната непринуденост, свежест, детски ентусиазъм, артистичност и оригиналните аранжименти, внесоха много жизненост, усмивки, красота и наслада у всички.

Разбира се, творчеството на Н. Хайтов също беше почетено. Участничка от Общински детски комплекс Антония Папазова, изпълни откъс от разказа на Хайтов „Дърво без корен”, с майсторско присъствие на сцената, артистичност и обаяние!

Няма как на този празник, да не се даде думата и на наследниците на Хайтов: Елена Хайтова неговата дъщеря, Здравец Хайтов – син, и внучката Елица Гигова.

Всички те поздравиха присъстващите и събитието с прочувствени слова. Интересно беше, че бяха подготвили видео материал с поздрав от Димитър Мешов, внук на Асан Мешов, който е прототип на  герой, в няколко от разказите му. С Николай Хайтов ги е свързвало искрено и непринудено приятелство.

Концертът продължи с изпълнение на фолклорен ансамбъл „Гергана”, с ръководител Свилен Христов, също възпитаник на гимназията. Отново ни завладя магията на нашите български музика и танц!

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Празнични дни посветени на 95 години от създаването на ПГГСД „Николай Хайтов“  Финала на концерта постави Теди Генев, с прекрасната своя песен за България, която вдигна всички присъстващи на крака!

Невероятен празник, невероятно тържество на духа, на словото, на традициите и приемствеността, на вярата в светлите бъднини на българския дух, слово и професионализъм…

На 12.11.19г. в залата на юнашкия салон се представи и новата книга на Елена Хайтова „Орли от пламък“, посветена на баща й, и съпругът й, Никола Гигов – орфеист. Госпожа Мария Георгиева, директор на ПГГСД „Н.Хайтов“ Варна, ръководи лично презентирането на срещата.

Умението на г-жа Хайтова да реди магически слова и да омайва слушателите бе безспорно.

И този път тя завладя аудиторията с обаянието си. Естествено въздействието е още по-силно, когато това се случва за най-любимите й хора –  нейния съпруг и нейния баща.

В залата присъстваха учители, ученици, почитатели на творчеството й. От страна на слушателите имаше много въпроси, които допринесоха срещата да премине още по-задушевно.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Празнични дни посветени на 95 години от създаването на ПГГСД „Николай Хайтов“  Красиво, тържествено и многопластово приключиха празничните дни в чест на 95 годишния юбилей на ПГГСД „Николай Хайтов“ Варна.

На многая лета!

автор и снимки Елена Милчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 ÷ = 3