Десислава Стойнешка интервю

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Десислава Стойнешка интервю

Десислава Стойнешка интервю

Татяна Капричева: Представете се с няколко думи: Къде сте учили, какво сте завършили?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Десислава Стойнешка интервю  Десислава Стойнешка: Завършила съм средното си образование в НУИ „Добри Христов“ Варна. Продължих обучението си в АМТИИ в Пловдив, с магистърска степен по Балетна режисура и Балетна педагогика. По настоящем съм преподавател по Класически танц, Исторически и Характерни танци, Теория и методика на специалността и История на танца в НУИ „Добри Христов“ Варна.

Татяна Капричева: Как избрахте преподавателската професия?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Десислава Стойнешка интервю  Десислава Стойнешка: В горен курс бяхме смесен клас с по-малки ученици, с разлика от две години. Сами разбирате, че усвояването на материала беше изключително трудно за най-малките, както и развитието на нас по-големите. Опитвах се да помогна на преподавателя си и на новопостъпилите в класа за запомнянето на комбинациите и опит да обясня движенията, които бяха нови за тях, както и начинът им на изпълнение. Той ме поощри и насочи нашият випуск да продължим образованието си като кандитатстваме в танцовата академия.

Татяна Капричева: Какво е чувството да предадеш творческия си опит на младите балетисти?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Десислава Стойнешка интервю  Десислава Стойнешка: Чувството да можеш да предадеш своите знания и опит е нещото, което смятам, че изпълва живота на един човек със смисъл и удоволетворение. Да оставяш нещо след себе си те кара да продължаваш да търсиш нови предизвикателства и да не спираш да даваш.

Татяна Капричева: На какво Ви научи педагогиката?С какво Ви обогати?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Десислава Стойнешка интервю  Десислава Стойнешка: На търпение.

Татяна Капричева: Кои награди са Ви най-скъпи? Ваши лични и на ваши ученици?

Десислава Стойнешка:  КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Десислава Стойнешка интервю  Най-скъпата награда за мен е признателността и подкрепата на родителите и учениците. Това е най-големият стимул, който имам, за да продължавам да работя. Относно учениците – участвали сме с тях на достатъчно според мен международни конкурси и фестивали и сме печелили и Grand Prix, но се надявам най-голямата награда за тях опитът и израстването им като личности и танцьори да бъде по-ценна от всеки медал и грамота.

Татяна Капричева: Нови бъдещи проекти? Какво предстои?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Десислава Стойнешка интервю  Десислава Стойнешка: Предстои още много работа – най-голямото предизвикателство за нас – на нашата сцена с годишния концерт на специалността, както и някои проекти фестивали в страната и чужбина.

Татяна Капричева: Как амбицирате Вашите възпитаници? Вашата рецепта?

Десислава Стойнешка: Мисля, че тяхната амбиция се поддържа от упоритата работа и труд, с които реализираме всяка сценична изява, участие в извънкласни лагери и академии.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Десислава Стойнешка интервю  Татяна Капричева: Има ли достатъчно форуми в България, където да се изявявате? Какво е мнението Ви за развитието на балета в страната?

Десислава Стойнешка: Да, смятам, че в днешно време има достатъчно възможности за изява в България. Забелязвам, че интересът към нашето изкуство се възражда и смятам, че това е много хубаво за обществото, в което израстват децата в града и страната.

Татяна Капричева: Какво ще пожелаете на „Култура всеки ден“?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Десислава Стойнешка интервю  Десислава Стойнешка: Пожелавам на „Култура всеки ден“ най-вече здраве и любов, с която да продължава да обгрижва и обогатява читателите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

÷ 5 = 1