Лунни приказки за земляни

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Лунни приказки за земляни

Лунни приказки за земляни

Лунни приказки за земляни на 11.12.2019г. от 18.00ч. в Арт салон на Радио Варна.

„ЛУННИ ПРИКАЗКИ“ ЗА ЗЕМЛЯНИ – Автор Райна Стефанова, художник Емануела Цонева, ИК СТЕНО, Варна, 2019

Модератор Виолета Тончева

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Лунни приказки за земляни  Книгата „Лунни приказки“ на известната преводачка от френски и нидерландски език, както и дългогодишна журналистка в Радио Варна, Райна Стефанова, е плод на нейната последна любов – литературата за деца. Тази любов тръгва от преводите й на известните детски писатели Ани М.Х. Шмит, Тоон Телехен, както и именития автор и илюстратор Макс Велтхаюс. В неин превод излиза на български език и „Символика на приказките“ от Ж. Ф. Крус-ван Делден.

Потопена веднъж в непристорения, чист и красив свят на детското светоусещане, Райна Стефанова остава в него, за да създаде своята първа детска книга „Цвете на каишка“, последвана сега от „Лунни приказки“. Сборникът съдържа 13 истории, получили заглавието си от приказките „Паячета от Луната“ и „Пайче и кучетата“. Те ни срещат с паячетата, които слизат всяка вечер по лунната пътека, за да сторят добрини на земните хора и да ги спасят от замърсяването, което понякога им струва дори живота.

Особено симпатично е мъничето на име Пайче, което по време на земните си похождения се запознава с Бухала и бездомните кучета, на които разказва приказки. „Понякога идва и при мен да разказва. Но когато се разгорещи или наближи опасен момент в лунната му приказка, той започва да трака с кастанетчетата си по екрана на компютъра и често го поврежда“, разказва пък на нас авторката.

И така се зареждат пре/разказаните приказки „Мандаринка и Снежинка“, „Ръкавички“, „Прегладнелият лъв“, „Жаба от кладенеца“, „Крачковци“ и т.н. Намираме осъвременен вариант на „Зайченцето бяло“, както и “Половин човек – двойна беля“, забавна перифраза на „Педя човек – лакът брада“, дългогодишното тв предаване с гласа на незабравимата Слава Рачева. Приказните истории завършват с „Жираф и костенурка“, една приятелска двойка, подобна на двойката „Лисица и щъркел“ от приказката на Ран Босилек. Тази препратка обаче е само усмихната закачка с класическата приказка, защото тук никой никого не надхитрява. Е, все пак някои от героите се оказват по-умни от другите, още повече че жирафът и костенурката взимат уроци по компютърна грамотност от… мишката. Че от кого другиго

Да се пишат приказки за децата на XXI век, които са изкушени – или още по-вярно, обсебени от компютъра и електронните устройства, не е лесно занимание. Райна Стефанова е намерила разковничето как най-добре се прави това. Нейните „Лунни приказки“ развихрят богатото си въображение, измислят неподозирани сюжети и герои, заплитат неочаквани ситуации и изобилстват с оригинални хрумвания. Богатият и асоциативен език, многопластовите внушения на подтекста, безупречните диалози и финото чувство за хумор надграждат качествата на тази детска книга. Която има какво да каже и на възрастните.

А своята основна аудитория авторката предпочита да надценява, вместо да подценява, както за съжаление често се случва в литературата за деца. КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Лунни приказки за земляни  Тя не оригиналничи самоцелно и не флиртува със своите млади читатели, нито ги поучава назидателно, а разширявайки познанията им за света и взаимоотношенията в него, просто разказва. Разказва сладкодумно, умно и с много любов към децата. И докато разказва, ненатрапчиво ги насочва към най-важното. Към онези извечни етични стойности, които са съхранили и все още съхраняват човешката цивилизация.

Лунни приказки за земляни на 11.12.2019г. от 18.00ч. в Арт салон на Радио Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 × 1 =