Varna Dance Theater – двойно интервю

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Varna Dance Theater - двойно интервю

Varna Dance Theater – двойно интервю

Татяна Капричева: Кога и как възникна идеята за втори авторски проект?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Varna Dance Theater - двойно интервю  Карина Илиева: Успехът на нашия дебютен спектакъл «Зад обявите» ни показа, че това, което правим, е нужно на публиката. Въведохме една малка традиция: правим кратка анкета с отзиви, която зрителите могат да попълнят след спектакъла. Отговорите на публиката бяха изключително топли и много вдъхновяващи за нас. Показаха ни, че това, което правим, се харесва на публиката, че тя иска и други такива спектакли, и още след премиерата на «Зад обявите» знаехме, че трябва да направим и втори спектакъл. Беше въпрос на време да открием подходящата възможност – успяхме благодарение на финансова подкрепа от страна на Министерство на културата.

Татяна Капричева: Кой е хореографът-творец на новия танцов спектакъл?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Varna Dance Theater - двойно интервю  Силвия Христова: Продължаваме да работим с Надя Димокова – хореографа на «Зад обявите». Надя е с нас от самото начало – тя бе част от създаването на Варна Денс Театър и в момента е основен хореограф на трупата. По време на кариерата си като балерина Надя е работила лично с водещи имена в съвременния танц като Матс Ек, Уилям Форсайт, Робърт Норт и други. Човек с толкова богат опит със сигурност има какво да покаже на нашата публика.

Татяна Капричева: Какво е общото и какво е различното между „Зад обявите” и „В очакване”?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Varna Dance Theater - двойно интервю  Силвия Христова: И двата спектакъла «работят» на ниво емоции. Мисля, че това е характерно като цяло за хореографията на Надя Димокова: с движения тя успява да разкаже за сложните неща така, че всеки зрител да разбере. След «Зад обявите» много хора споделиха, че спектакълът ги е накарал да се разплачат. «В очакване», от своя страна, ще накара зрителите по-скоро да се разсмеят. Макар че и новият спектакъл, подобно на стария, е разнообразен откъм емоции.

Татяна Капричева: Какъв е изпълнителският състав – поименно?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Varna Dance Theater - двойно интервю  Карина Илиева: Елица Калова, Естел Ебазерова, Гуя Страда, Николай Дойчев, Иван Георгиев, Милен Петров, Зорница Петрова, Станислава Близнакова, Христина Иванова, Карина Илиева, Силвия Христова. В този спектакъл редом с варненци участват Зорница Петрова от Русе и Милен Петров от София. И двамата са изключителни артисти с достойна кариера зад гърба си: Милен Петров е бил дългогодишен солист на балет «Арабеск», а Зорница Петрова доскоро беше Главен художествен ръководител на балета на Русенска опера.

Татяна Капричева: С какво ще ни изненада и провокира този спектакъл?

Карина Илиева: Ще видите на 22 декември!

Татяна Капричева: С какво ще ни обогати новият спектакъл „В очакване“?

Силвия Христова: С какво ни обогатява изкуството като цяло? КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Varna Dance Theater - двойно интервю  Кара ни да надникнем по-дълбоко в себе си. Достига до някакви пластове на нашата душевност, които ние сме позабравили в суетата на ежедневието си. Кара ни да ги извадим на бял свят, да ги поизтупаме от прахта, да ги позакърпим, ако е необходимо, и да ги интегрираме в живота си. Това е част от магията на изкуството: всекиму то дава точно това, от което той има нужда в този конкретен момент.

Татяна Капричева: Стихове, театър, музика или друга творческа компилация?

Карина Илиева: Танц.

Татяна Капричева: Кой е творецът на костюмите?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Varna Dance Theater - двойно интервю  Силвия Христова: Варна Денс Театър. Костюми, сценография – всичко.

Татяна Капричева: Във Варна е премиерата. Ще изнасяте ли тази продукция и в други градове или страни?

Карина Илиева: Така е. Със «Зад обявите» гостувахме в Турция – планираме и други пътувания и с двата спектакъла както извън, така и в страната.

Татяна Капричева: Колко големи са мечтите ви?

Силвия Христова: Наша цел като ръководители е да изградим един стабилен фундамент, върху който впоследствие и други да могат да надграждат. Като съоснователи на Варна Денс Театър се чувстваме малко като родители: мечтаем си детето ни да проходи, да порасне и да стане самостоятелно. Мечтаем си Варна Денс Театър да върви напред, да каним повече добри хореографи, работещи с различна танцова лексика, да работим с по-голям състав, да пътуваме повече, да осъществяваме и други проекти, като фестивала «Танцови маршрути», чието първо издание се проведе миналото лято. КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Varna Dance Theater - двойно интервю  Мечтаем си за деня, в който всички тези инициативи ще бъдат вече установена практика и няма да поглъщат всяка наша свободна минута. Но дотогава ни чакат още доста безсънни нощи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

52 ÷ = 26