Отело – Премиера

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Отело - Премиера

Отело – Премиера

Отело – Премиера

Знаменитата пиеса на Уилям Шекспир, с премиерно изпълнение на 20.01. и 22.01.2020г. от 19.00ч. на Основна сцена на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Варна.

Това е първата театрална премиера на ТМПЦ Варна за тази година.

Трагедията от Уилям Шекспир ще бъде представена с творчески екип в състав: Постановка Пламен Марков, КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Отело - Премиера  Сценография и костюми Мира Каланова, Композитор Петя Диманова, Хореография и сценичен бой Камен Иванов, Асистент режисьор Николай Кенаров, Траяна Минкова, Асистент художник Габриела Кърджиолова, Консултант по африкански театър Бистра Окереке.

В ролите ще видите:,ДОЖЪТ НА ВЕНЕЦИЯ – Валентин Митев;,БРАБАНЦИО, венециански сенатор – Стоян Радев; ГРАЦИАНО, брат-близнак на Брабанцио – Стоян Радев; ОТЕЛО – мавър, генерал – Симеон Лютаков; КАСИО, лейтенант – Ненчо Костов, Станислав Кондов; ЯГО, адютант на Отело – Пенко Господинов; РОДРИГО, венециански благородник – Адриан Филипов; МОНТАНО, управител на Кипър – Валери Вълчев; ЛОДОВИКО, пратеник на Венеция – Ивайло Иванов; ШУТ НА ОТЕЛО – Николай Кенаров; ДЕЗДЕМОНА, съпруга на Отело – Полина Недкова; СИНЪТ НА ДОЖА – Константин Соколов; ЕМИЛИЯ, съпруга на Яго – Цветина Петрова; БИАНКА, кипърска проститутка – Гергана Арнаудова,
СВЕЩЕНИК – Пламен Димитров.

Проф. Пламен Марков споделя: „Пиесата „Отело“, известно е от справочниците и oт онова, което всички поназнайваме оттук-оттам, е за „ревността, онова чудовище зеленооко, което прави смешни тез, които му служат за храна!“

Пиесата „Отело“, даже чичо Гугъл знае, е за възрастен черен мъж, който в изблик на неоснователна ревност, удушава красивата си млада бяла жена.

Пиесата „Отело“ е за свръхзлодея, свръхинтриганта Яго, който преуспява в своите пъклени планове да руши щастието на другите.

Какъв прекрасен сюжет за сериал за домакини, за комикс, за антирасистка пропаганда!

Но ако авторът е Шекспир, може да става дума и за предателството на индивида към общността, към рода, към семейството, към които принадлежи, но и за отмъщението на тези групи към индивида, който не иска повече да е заложник на своята общност, на нейните ограничаващи уникалната му индивидуалност морал и кодекс от правила.

Ако авторът е Шекспир, можем да осъзнаем, че това е страшно, като влакче на ужасите, но може в същото време да е забавно като влакче на ужасите.

Че може да е неочаквано и съвсем съвременно, атрактивно в изграждането наново на вечния сюжет отново пред очите на зрителите.

Може да е наистина вълнуващо и неочаквано, а да не е просто уважителен поклон пред познатата класика.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Отело - Премиера  Правим опит да се възползваме от тези възможности. Вълнуваме се, забавляваме се, каним и публиката да се включи!“

Знаменитата пиеса на Уилям Шекспир, с премиерно изпълнение на 20.01. и 22.01.2020г. от 19.00ч. на Основна сцена на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

48 − = 38