Даниел Йовков – интервю

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Даниел Йовков - интервю

Даниел Йовков – интервю

Татяна Капричева: Представете се с няколко думи: къде сте учили, какво сте завършили?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Даниел Йовков - интервю  Даниел Йовков: Здравейте! Казвам се Даниел Йовков на 20 години. Завърших миналата година в Професионална Техническа Гимназия със специалност „Компютърна техника и технологии“ с преподаватели – Иван Пенчев (класен ръководител), инжинер Десислава Найденова (професионален теоретичен преподавател), инж. Албена Стефанова (професионален практичен преподавател), инж. Правдина Николова (професионален теоретичен преподавател) и много други, но това са главните ми преподаватели, на които съм благодарен.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Даниел Йовков - интервю  Татяна Капричева: С какво се занимавате сега?

Даниел Йовков: В момента, както всички останали хора, си седя в нас. Иначе работя в Държавна Опера Варна, като художествен осветител и помощник-режисьор от време на време.

Татяна Капричева: От къде тази любов към музиката? Разкажете как се случи?

Даниел Йовков: Любовта към музиката е от много време. Всички от моят род могат да пеят и танцуват. Една от сестрите на баба ми – Мария Германова е омъжена за Георги Германов. Той и Калина Германови са ми вокалните педагози по народно пеене. Защо казвам бяха ли? Защото преди близо 3 години, се отказах да ходя на пеене, понеже трябваше да се подготвям за държавните изпити.

Татяна Капричева: От фолклор към класика – моментът на трансформация?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Даниел Йовков - интервю  Даниел Йовков: Преминах много бързо в жанровата стилистика фолклор – класика, защото се наложи. Фолклорната педагогика ми помогна много с класическото пеене и четенето на клавири. Класиката е до едно ниво, тъй като направихме много премиери на мюзикъли. Когато отидох в операта, направиха един хитов мюзикъл, а именно „Да пееш под дъжда“. А сега са над 10 мюзикъла, които представихме на варненска сцена в рамките на 1 година.

Татяна Капричева: Кои награди са Ви най-скъпи?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Даниел Йовков - интервю  Даниел Йовков: Имам страшно много грамоти от фолклорни конкурси, но една от наградите ми е най-ценна, а именно ПЪРВО място в конкурса „С песните на Георги Германов“. Тя ми е една от най-трудните цели, защото положих много труд. Другите награди са аплодисментите на публиката и солистите по време и след спектакъла.

Татяна Капричева: В кои постановки на Държавна опера Варна участвате?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Даниел Йовков - интервю  Даниел Йовков: Участвал съм само в един спектакъл като актьор, а именно „Уестсайдска история“ като Глад Хенд (управител в танцовата зала).

Татяна Капричева: Какви са най-смелите Ви творчески планове или цели?

Даниел Йовков: Най смелият ми творчески план и цел е да стана режисьор и да правя постановки на опери, оперети и мюзикъли в България, а може и някъде по света. Само времето ще покаже.

Татяна Капричева: От коя страна ще се чувствате по-творчески – като изпълнител или като бъдещ режисьор? Да помечтаем заедно?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Даниел Йовков - интервю  Даниел Йовков: Това е много сложен въпрос. И от двете страни се чувствам творчески, но най-вече ще се чувствам по-добре като бъдещ режисьор. Ами аз си помечтах много, докато кажа всичко това.

Татяна Капричева: Какво си пожелавате в най-близко бъдеще?

Даниел Йовков: Пожелавам не само на мен, но и на всички, да следваме мечтите си, независимо дали някой от тях са трудно достижими. Ако човек иска да му се сбъдне мечтата, трябва да я преследва. Другото, което пожелавам е да се спасим от този вирус по-бързо и да си стоим вкъщи.

Татяна Капричева: Какво ще пожелаете на „Култура всеки ден“?КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Даниел Йовков - интервю

Даниел Йовков: На Вас, от „Култура всеки ден“, пожелавам да правите все така добри и интересни интервюта, но най-важното е да сте живи и здрави с много успехи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

43 + = 47