Александрина Петрова – интервю

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Александрина Петрова - интервю

Александрина Петрова – интервю

Татяна Капричева: Представете се с няколко думи?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Александрина Петрова - интервю  Александрина Петрова: Здравейте! Казвам се Александрина Петрова, на 16 години съм, родена съм и живея в град Варна. Ученичка съм в Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна, специалност „Поп и джаз пеене“, с вокален педагог госпожа Кремена Матева.

Татяна Капричева: Как стана така, че започнахте да се занимавате с поп и джаз пеене? Разкажете повече.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Александрина Петрова - интервю  Александрина Петрова: Още от малка проявявах интерес към изкуството и то стана неизменна част от живота ми. От тригодишна пеех във вокален ансамбъл, по-късно продължих с индивидуални уроци, а след като ме приеха в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, започнах да се занимавам с музика професионално.

Татяна Капричева: Кои награди са Ви най-скъпи? Откроете някои.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Александрина Петрова - интервю  Александрина Петрова: Най-скъпи награди, с които съм удостоена, са от международни онлайн конкурси: в Кипър (1 място), в Испания (2 място), в Португалия (2 място). Съставът на журито е международен и всяка година е различен, при класирането, членовете нямат информация за участника и останалите оценки. Сред другите конкурси, мога да посоча международния конкурс „Звукът на времето“ в гр. Велико Търново, във финала на който получих Втора награда. Радио „START“ ме награди с ежедневно шестмесечно излъчване на песен в мое изпълнение.

Татяна Капричева: Как стана дебютът Ви на сцената на мюзикъла?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Александрина Петрова - интервю  Александрина Петрова: Заради интереса ми към различните изкуства, реших да участвам в кастинг за една продукция на Държавна опера – Варна.

Татяна Капричева: В кои спектакли участвате?

Александра Петрова: В мюзикъла „Уестсайдска история“ изпълнявам ролята на Франциска – пуерториканско момиче, една от най-добрите приятелки на главната героиня – Мария.

Татяна Капричева: Кои са най-близките Ви планове?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Александрина Петрова - интервю  Александрина Петрова: В осми и в девети клас участвах в два дуетни концерта: „ВЪЗВИСЯВАНЕ“, с Димана Димитрова и „HAPPY DAYS“, със Зои Бошнакова. Сега вече планирам самостоятелен джаз концерт и се надявам той също да се проведе в концертната зала на Радио Варна. Вярвам, че ще реализирам идеите си за нов, по-богат репертоар.

Татяна Капричева: За какво мечтаете в професионален и личен план?

Александрина Петрова: Мечтая да съм силна. Всеки ден да съм по-добра версия на себе си. Да остана в България, концертирайки у нас и в целия свят. Може би по-късно ще стана вокален педагог. А в личен план да бъда щастлива и обичана.

Татяна Капричева: Какво мислите за конкурсите и музикалните формати във вашата област?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Александрина Петрова - интервю  Александрина Петрова: Смятам, че голяма част от тях е превърната в бизнес. Създава се грешно впечатление у зрителя кое е качествено. Комерсиални са, но все пак дават изява, както и стимул за още развитие.

Татяна Капричева: Номинирана сте за награда Варна в категория ученик на годината? Какво е чувството?

Александрина Петрова: За мен номинацията е чест. Тя показва, че  трудът ми е оценен и популяризиран. Благодарна съм.

Татяна Капричева: Какво мислите за съвременното образование?

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Александрина Петрова - интервю  Александрина Петрова: Забелязала съм, че повечето ученици не знаят как да приложат знанията, получени в училище, накъде да поемат. Университетите и училищата трябва да работят по-синхронизирано, за да могат учениците навреме да направят правилния за себе си избор. Може би трябва да се отделя повече време за дискусии, обмяна на идеи, как да се учим да учим, т.е. да има повече практически занятия. Как да филтрираме важното във века на „информационното торнадо“, а съдържанието в учебниците да се адаптира на по-достъпен език. Някои учебни предмети са изпълнени с ненужно съдържание, а по други са предвидени малко часове. В нашето училище трябва да се увеличат часовете по професионална подготовка. Например в специалността ми „Поп и джаз пеене“ два часа седмично за основния предмет са крайно недостатъчни.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Александрина Петрова - интервю  Татяна Капричева: Какво ще пожелаете на „Култура всеки ден“?

Александрина Петрова: Преди всичко искам да Ви благодаря за това интервю. Желая Ви най-вече здраве, ползотворни срещи с интересни хора и творчески успехи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

× 7 = 63