Представяне на книгата – Оркестровото дело в Шумен

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Представяне на книгата - Оркестровото дело в Шумен

Представяне на книгата – Оркестровото дело в Шумен

Представяне на книгата – Оркестровото дело в Шумен на 12.08.2020г. от 19.00ч. в Археологически музей Варна.

Представяне на книгата „Оркестровото дело в Шумен“е част от програмата на ММФ „Варненско лято“ и ще премине с участието на авторката Калина Василева и проф. Пламен Джуров.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Представяне на книгата - Оркестровото дело в Шумен  Калина Василева е млад диригент, работи с ансамбъл „Симфониета“ – Шумен. Историята на шуменските оркестри е една от важните теми на нейното професионално израстване – дисертацията й е на такава тема, а и фамилната й история като дете на оркестранти я свързва много лично с това изследване. Проф. Пламен Джуров, неин ментор в Академията, насърчава Калина да събере проучванията си в книга и така се появява „Оркестровото дело в Шумен от първия български оркестър до днес“. Книгата е посветена на 170-годишнината от създаването на първия оркестър в България през 1850 г.

Младата диригентка споделя вълнението си по БНР: „Всичко е вдъхновяващо! Като се започне от факта, че още не сме имали държава, а вече сме имали оркестър – и то с европейски инструменти, с европейска музика, която толкова бързо е навлязла в живота на хората, а преди това е била напълно непознато усещане и преживяване. Този дух, който се наблюдава в поколенията и който се предава – това са фамилии като Дюкмеджиеви, като Стоянови, като Владигерови, всички те тръгнали от Шумен и пренесли се през поколенията точно в музикалните среди, и стигнали до най-високо европейско ниво. Наистина всичко това е много вдъхновяващо за млад музикант като мен.“

Калина Василева завършва Музикалната академия в класа на проф. Лидия Ошавкова със специалност флейта и свири един сезон в оркестъра на Софийската опера и балет. Изявява се като солистка на Академичния симфоничен оркестър, на Симфониета – Шумен, камерния оркестър „Орфей“ – Перник и Разградската филхармония. След това става една от малкото жени, които се посвещават на дирижирането. Учители в Академията са й проф. Пламен Джуров и ас. Георги Патриков. Маестро Станислав Ушев я кани на диригентския подиум в родния Шумен, където работи вече седем години.

Представянето на книгата на ММФ „Варненско лято“ е премиерата на книгата.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Представяне на книгата - Оркестровото дело в Шумен  Представяне на книгата – Оркестровото дело в Шумен на 12.08.2020г. от 19.00ч. в Археологически музей Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

÷ 5 = 2