Веселин Станев – клавирен рецитал

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Веселин Станев - клавирен рецитал

Веселин Станев – клавирен рецитал

Веселин Станев – клавирен рецитал на 10.08.2020г. от 19.00ч. в Градска художествена галерия Варна.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Веселин Станев - клавирен рецитал  Веселин Станев е един от българските музиканти с впечатляваща международна кариера, който винаги се връща в родния си град Варна с програми за ценители.
Почитателите на клавирното изкуство в морския град помнят неговото въздействащо музициране в програмите на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ през 2016 и 2017.

Пианист, за когото най-важна е емоцията, той е наложил на европейския подиум името си като тънък интерпретатор на композиторите романтици – ключови автори в неговия репертоар. За радост на познавачите сега Станев идва за своя рецитал в ММФ „Варненско лято“ 2020 с творби на двама велики романтици – Шуман и Брамс.

Под непосредствените впечатления от негов рецитал, музикалният критик Наталия Илиева пише през 2017 за Веселин Станев във в. „Култура“ за изпълнителското майсторство на Веселин Станев: Докато слушах (и гледах) Веселин Станев, се сетих за едно определение на критиката за Алексис Вайсенберг, един от учителите му: „пианист от огън и лед”. Цитирам го не като епигонство на великия пианист, а като пример за извънредната концентрация, която се вменява на слушателя от първата нота. Няма външни ефекти в майсторството и емоционалността на Веселин Станев. Всичко е дълбоко изживяно в съзнанието и емоционалното внушение се дължи именно на тая увереност в истинността на онова, което в момента се излива изпод пръстите му.“

Програмата включва творбите:

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Веселин Станев - клавирен рецитал  Роберт Шуман – Симфонични етюди опус 13, версия от 1837 г., заедно с Пет вариации
Йоханес Брамс – Соната фа минор опус 5

Веселин Станев – клавирен рецитал на 10.08.2020г. от 19.00ч. в Градска художествена галерия Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

× 4 = 8