Софийски солисти – концерт

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Софийски солисти - концерт

Софийски солисти – концерт

Софийски солисти – концерт на 12.08.2020г. от 20.30ч. в Археологически музей Варна.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Софийски солисти - концерт  Всяко гостуване на Камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров се търси от варненските почитатели на класическата музика като значимо събитие. А когато солистит е проф. Минчо Минчев, очакванията са за изключително вълнуващо преживяване. Това лято заедно с проф. Минчев ще солира и Джулио Бозети – обой. Срещата на такива артисти с признат принос към европейската музикална култура обещава зареждаща емоция, подплатена с висок професионализъм.

С този концерт „Варненско лято“ ще отбележи 60-годишнината от първия публичен концерт на проф. Минчо Минчев, който тази година беше удостоен с Огърлие „Златен век“ – почетното отличие на Министерството на културата за 2020. Отличието беше присъдено за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската национална идентичност и по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Диригентът Пламен Джуров беше отличен като „Музикант на годината“ 2019 за изключителен принос към българската култура в традиционната анкета на предаването „Алегро виваче“ на БНТ.

Маестро Джуров споделя идеята си за произведенията в концерта: „В богатата музикална програма на „Варненско лято” искаме да представим интригуваща програма с главно действащо лице проф. Минчо Минчев. Това е съпоставка на четирима от великите композитори – Бах, Телеман, Хайдн и Бетовен и ние я правим с провокативния въпрос „Как и защо историята пренарежда стойностите на произведенията във времето?” Отговорът лесно ще бъде намерен от тези, които чуят програмата ни, защото ние знаем, че аудиторията на „Варненско лято” е много чувствителна към подобни провокации“.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Софийски солисти - концерт  Програмата включва творбите:
Георг Ф. Телеман, Сюита „Дон Кихот“
Й. С. Бах, Концерт за цигулка и обой ре минор
Йозеф Хайдн, Концерт за цигулка №1 до мажор
Лудвиг ван Бетовен, Квартет оп. 95 /Сериозо/

Софийски солисти – концерт на 12.08.2020г. от 20.30ч. в Археологически музей Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

48 ÷ 6 =