Премиерата на Макбет в Летния театър

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Премиерата на Макбет в Летния театър

Премиерата на Макбет в Летния театър

Премиерата на Макбет в Летния театър на 10.08.2020г. от 21.00ч. се осъществи с размах, вдъхновение и звездно присъствие на изтъкнати български изпълнители.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Премиерата на Макбет в Летния театър  Спектакълът бе фантастично представяне на оперната партитура на Джузепе Верди, с великолепно пресъздаване на сюжета и оперната драматургия на творбата. Премиерното изпълнение бе част от форматите на XI издание на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2020г.

Варненската публика имаше възможността да се наслади на едно уникално творческо презентиране на операта „Макбет“, с престижни певци и екип от професионалисти.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Премиерата на Макбет в Летния театър

Премиерата на Макбет премина при огромен интерес, под откритото небе на препълнения Летен театър във Варна.

Оперният спектакъл бе своеобразна кулминация в музикалния фестивален афиш на града и най-радостният факт за почитателите на музикално-сценичните жанрове е, че ще има още един шанс на 12.08.2020г.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Премиерата на Макбет в Летния театър  Кратката и драматична увертюра на операта „Макбет“, под артистичното и вещо дирижиране на Маестро Найден Тодоров подготви слушателите за непредсказуемото изживяване на историческия сюжет.

Хорът на вещиците, мрачните предсказания, образите на Бланко и Макбет, както и великолепните аудио-визуални ефекти захласнаха публиката и я подчиниха на музикалната интерпретация.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Премиерата на Макбет в Летния театър  Арията на Лейди Макбет, в изпълнение на Александрина Пендачанска, бляскава и съвършена, от първия тон въздейства силно на присъстващите, с драматичната си вокална бленда и превъзходно актьорско превъплъщение на персонажа.

Последвалият дует на Макбет и Лейди Макбет разкри светкавично два ярки, различни и много характерни образи на доминантна и смела жена и страхлив, но също така властолюбив аристократ, в пъкления им план за убийство на краля на Шотландия и завземане на престола.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Премиерата на Макбет в Летния театър  Контрастно, релефно и сугестивно пеене, с лекота от солистите в изграждането на музикалните характеристики на героите, подплатено от красивата музика на италианския майстор на операта, поднесена прелестно от оркестъра на Варненска филхармония – това са само част от удивителните усещания на публиката тази вечер.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Премиерата на Макбет в Летния театър  Чудесната финална сцена взриви публиката, след напрегнатата ария на Макдъф, със смесения хор, а вокалният квартет от главни герои, който прерасна в секстет, диалогизира акапелно с реплики в хора, съграждайки реквием.

Певческият фурор избухна в гръмки ръкопляскания от страна на слушателите, които очакваха още незабравими преживявания от следващите действия.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Премиерата на Макбет в Летния театър  Премиерното изпълнение на операта „Макбет“ предложи във втори акт, няколко разнообразни картини. В първата от тях, царственото ложе на семейство Макбет, след сбъдването на пророчеството, където още по-ярко изпъкна образа на Лейди Макбет, чийто глас променяше звуковата си палитра, според текста и звучеше матово и страховито. Последва сцената с капана за Бланко и сина му, реализиран оригинално с дълги червени въжета и доста изморителна игра на нападателите. А трета картина пресъздаде вълнуващ весел кралски прием. КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Премиерата на Макбет в Летния театър  Но костюмите, обагрени в червено, осветлението и визуалните ефекти, както и призракът на убитият Бланко, подсказваха нечистата съвест на главните герои, кървавата вендета и жаждата за власт. Финалът на второ действие отново кулминира с изявата на солисти, хор и атрактивното представяне на диригентът, който буквално танцуваше, раздавайки напълно своя потенциал.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Премиерата на Макбет в Летния театър  Трето действие ни върна отново във фантастичния свят на вещерските заклинания, прокоби и знамения, както и в обезпокоената за своята съдба, душа на Макбет, изразена в прочувствена ария. Много аплодисменти получи и динамичния дует между съпрузите.

Финалното четвърто действие бе героично, тържествено и релефно разнообразно. Въздигналият се шотландски народ, търсейки и въздавайки справедливост, възторгна с революционните си нотки, в интерпретацията на смесения хор. КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Премиерата на Макбет в Летния театър  Полудялата и болна Лейди Макбет също не можа да намери утеха и умря, раздирана от терзания. В последната яростна схватка кръвожадният владетел Макбет  бе убит, а победният хор във финалната сцена експлоадира в кулминацията – апотеоз – Химнът на справедливостта и истината.

Премиерата на Макбет  в Летния театър бе удостоена от благодарната и развълнувана публика с многоминутни бурни аплодисменти. Много цветя и овации, както и целият творчески екип украсиха празнично сцената.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Премиерата на Макбет в Летния театър  Победата на истинското изкуство и професионализъм показаха отново силата на българския дух и големият творчески потенциал и импулс за естетика и красота на нашите родни музиканти, певци, диригенти и изпълнители. Хората на сцената и зад кадър, единението, което прави силата и крайният резултат – една бляскава, правдива и реална, и в същото време приказна и превъзходна премиера на Макбет от Джузепе Верди!

автор: Татяна Капричева
снимки: Елица Николова и Татяна Капричева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 3 =