Белкантовите гласове 2 – отзив

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Белкантовите гласове 2 - отзив

Белкантовите гласове 2 – отзив

Белкантовите гласове 2 – вече като една красива традиция във Варна – всяка година да се представят едни от най-добрите образци от оперната класика е наистина една великолепна идея, която вече бере своите културни и образователни плодове.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Белкантовите гласове 2 - отзив  Да се изпълняват красивите белкантови арии, дуети и вокални ансамбли е една трудна и смела задача, която може да се осъществи само от можещи и сърцати професионални изпълнители, каквито бяха солистите тази вечер.

Подбрана публика от специалисти и меломани украси така наречената Лятна сцена зад театъра, където под открито небе прозвучаха прекрасни изпълнения от трима даровити оперни певци.

Интерпретирана с вкус и изящество, чудесната програма експонира пред варненската публика непреходния потенциал на българските гласове и изпълнители. Тази вечер  в изявата „Белкантовите гласове 2“ се изявиха: Апдриана Йорданова, сопран, Валерий Георгиев, тенор и Пламен Димитров, баритон. За тях свири и партнира невероятно – Женета Бенун, пиано в най-трудната роля – да наподоби оперния оркестър в един богат и разнообразен спектър от музикални откъси.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Белкантовите гласове 2 - отзив  Приветливо и непринудено с умерен хумор води вечерта Валерий Георгиев, който имаше честта да представи на публиката Андриана Йорданова, която от години живее, работи и преподава певческото изкуство в Малта.

Концертът започна именно с нейно изпълнение  и тя се въплъти в образа на Иможена от операта „Пиратът“ от Белини. Пленително красива с омайна червена рокля и още по-очарователно пеене, певицата откри концерта, вдигайки високо летвата на белкантовото пеене. Сложните фиоритури, подсказаха завидната техника на Андриана Йорданова, а пианото тихо и дискретно, дообрисуваше образа на Иможена. Бързата и раздвижена част на арията се преобрази в завладяващ финал, който отприщи аплодисментите на слушателите.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Белкантовите гласове 2 - отзив  Пламен Димитров се изяви с ария на Фигаро из операта „Севилският бръснар“ от Росини и веднага грабна публиката с богатия си тембър и артистично представяне, като през цялото време характеристично извайваше персонажа си, играейки с мимики, погледи и вежди. Веднага си пролича колко много обича този образ и колко добре е шлифован във времето. Спонтанни, бурни аплодисменти засипаха сцената, заедно с  възгласи „Браво!“.

Валерий Георгиев, представи и следващия номер, но преди това си позволи да цитира големия майстор на комичната опера Джоакино Росини с неговата фраза „Операта е много хубаво изкуство, преди да се появят певците“. Развеселена и тонизирана, публиката възприе още по-благодатно прекрасната ария на Норма из едноименната опера на Белини, в изпълнение на Андриана Йорданова. Красивата и нежна музика, съчетана с ефирния и деликатен глас на певицата, изобилстващ от динамични нюанси и цветове в началото и възторг и патос в мащабния финал, донесоха много радост на присъстващите, които оцениха по достойнство тази трудна и изморителна ария.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Белкантовите гласове 2 - отзив  Дойде редът и на Валерий Георгиев, който интерпретира чудесно и с много заряд прочутата ария „La Donna e mobile“, която нямаше нужда от представяне. Мелодична, красива, с изкусителна тривременна пулсация, теноровата партия плени присъстващите, а като комичен ефект накрая солистът излезе от сцената, после се извини и се върна да изпее великолепно последния висок тон на творбата.

Серията от дуети започна с фрагмент из операта „Аида“ от Верди. В образите на Аида и Амонастро се превъплътиха Андриана Йорданова и Пламен Димитров. Темброво, релефно и характеристично се откроиха и двамата солисти в един провокиращ творческото въображение диалог на героите. Патетично, интересно и с много енергия прозвуча оперният дует, изпят и изигран възхитително и озвучен бляскаво от клавирното присъствие. Възторжени и силни ръкопляскания от публиката огласиха Лятна сцена зад театъра.

Следващият дует бе от операта „Бал с маски“ от Джузепе Верди. С доза музикантски хумор и фразата „Тенорът се мъчи да се домогне до сопрана, а баритонът през цялото време му пречи“ Валерий Георгиев и Андриана Йорданова се впуснаха в динамичния дует на типажите на Амелия и Рикардо. С много патетика и вокална експресия от страна на тенора и нежно и деликатно присъствие на сопрана, изравнен по целия диапазон, и двамата солисти „преживяха“ на сцената своите герои в един напрегнат, искрящо интониран „музикален разговор“. Ефектните височини в края на дуета експлоадираха в дълги, дълги ръкопляскания и прегръдки на сцената.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Белкантовите гласове 2 - отзив  Мъжкият дует от операта „Дон Карлос“ на Верди, в интерпретация на  Пламен Димитров и Валерий Георгиев бе една своеобразна клетва между героите Дон Карлос и Маркиз Поза. Прекрасното партньорство, удивителното фразиране и гласоводене в красивите музикални линии на двете партии, провокира също толкова възторжени и тържествени аплаузи, каквата бе и самата музика.

Още един дует от същата опера зарадва публиката –  този път в образите на Елизабета и Дон Карлос, представени от Андриана Йорданова и Валерий Георгиев. Музиката започна ламентозно, повествователно, после се разви, развълнува и разкри чувства и емоции в големи амплитуди. И двамата изпълнители разкриха с прелестна вокална техника драмата на една невъзможна любов.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Белкантовите гласове 2 - отзив  Дуетът на Леонора и граф ди Луна от операта „Трубадур“ бе следващият музикален номер. Бърз, развълнуван и динамичен вокален диалог, който те кара веднага да влезеш в драматургичното действието и да се насладиш на музиката и белкантовите гласове и каденци, игнорирайки страничните звуци, неизбежни за една лятна сцена…

Възторг, овации и викове „Браво!“ – голямата награда за оперните гласове – признанието на публиката!

За финал тримата солисти се обединиха в терцет из операта „Трубадур“ от Верди. Заинтригуващи, релефни и великолепни, в образите на Леонора, Манрико и Граф ди Луна, Андриана Йорданова, Валерий Георгиев и Пламен Димитров показаха класа, сърцатост и чудесно певческо присъствие като майстори на белкантовото изкуство!КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Белкантовите гласове 2 - отзив

С много аплодисменти, цветя, приветствия и поздравления завърши проявата „Белкантовите гласове 2“, с увереността, за нови срещи в една дълготрайна и жива във времето концертна традиция на белкантовата музика.

автор Татяна Капричева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + 2 =