Puntal – фламенко спектакъл

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Puntal - фламенко спектакъл

Puntal – фламенко спектакъл

Puntal – фламенко спектакъл на 11.10.2020г. от 19.00ч. в зала 1 на ФКЦ Варна.Изявата е от програмата на Европейски музикален фестивал.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Puntal - фламенко спектакъл

Puntal – фламенко спектакъл с участието на: Давид Перес, танцьор и хореограф, Мигел Перес, китара и Хавиер Ривера, вокал.

Един от знаковите танцьори и хореографи на съвременното фламенко Давид Перес ще представи своя хитов спектакъл  Puntal .Постановката навлиза в дълбочината на фламенкото и неговите основи – китарата, текстовете на песните, изразителността на движенията.

Давид Перес разкрива същността на  Puntal /Основи/: „Това е спектакъл, който се ражда от простотата, от необходимостта и от най-дълбоките бездни на душата на един артист. Бяга от аргументация и драматургия. Основава се на самите чувства, залегнали в същността на артиста, от онази особена чувствителност, която го характеризира и го различава от останалите. Това е „тризъбецът“, основите на фламенко  изкуството – музика, пеене, танц. Пеенето кара сетивата на артиста да вибрират, китарата дава живот на тялото му, а словото отприщва целия изразен потенциал, показвайки артиста такъв, какъвто е.“

Неизброими са трупите, с които танцува испанската звезда. Най-значимите спектакли на Давид Перес са: В духа на 6 струни на Хосе Луис Ортис Нуево, Разтърсвания и Два гласа за един танц с Ниньо де Пура и Маноло Франко (китаристи) и Карлос Пиняна (певец), финалната вечер на фламенко биеналето в Рим 2009 със спектакъла  Севилска вечер, спектакълът Четири вечери на фламенко-биеналето в Севиля 2008, Фламенко-въздишка на танцьорката Мануела Карраско, Кармен на Салвадор Табора.
Откакто е започнал своя творчески път, Давид Перес танцува в най-различни таблаос: Ел Аренал, Лос Гайос (Петлите), Каса де ла Мемория (Дом на паметта), Севилско патио или Каса Патас. Критикът Хуан Верхильос го определя като „Прочувствен до мозъка на костите“, а Хавиер Прието казва, че Перес танцува „новата фламенко традиция“.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Puntal - фламенко спектакъл  От 2004 г. Давид Перес се изявява и като хореограф. Неговият спектакъл „Фламенкос“ покорява с огъня си Нидерландия, Турция, Азия, Кения и Кувейт. Постановката му „Фламенкото“ се играе 6 месеца в Токио, представенае и в София и Русе. Артистът съчетава многобройните си турнета в чужбина с преподавателска дейност в академията на Мануел Бетансос.

Puntal – фламенко спектакъл на 11.10.2020г. от 19.00ч. в зала 1 на ФКЦ Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

38 − = 35