Тематичен концерт с музика на Чайковски

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Тематичен концерт с музика на Чайковски

Тематичен концерт с музика на Чайковски

Тематичен концерт с музика на Чайковски на 24.10.2020г. от 19.00ч. в зала 1 на ФКЦ Варна.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Тематичен концерт с музика на Чайковски  Изявата е част от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2020г. и е посветен на Диригент 180 години от рождението на П.И.Чайковски.
програмата включва творбите: Концерт за цигулка и оркестър и Симфония №4 от Чайковски, които ще бъдат изпълнени от солистът Игор Малиновски и Симфоничeн оркестър на БНР, с диригент Маестро Марк Кадин.

Симфоничният оркестър на БНР епсъздаден през 1948г. и поддържа изключително широк репертоар с творби от барока до късния романтизъм, с ярък фокус върху знаковите творби на 20. век, изпълнява и световни премиери, написани специално за оркестъра, а българската музика винаги е била важна част от изявите му. Записите са същността на работата на радиооркестъра. Освен за фонда на Българското национално радио, оркестърът записва за реномирани световни звукозаписни компании. От създаването на радиооркестъра до наши дни на пулта пред него са заставали редица големи имена в българското диригентско изкуство. От 2017 главен диригент е Марк Кадин – един от ярките руски диригенти, с репутацията на професионалист от най-висока класа и известен като един от най-взискателните и търсещи диригенти от своето поколение. От 1999 до 2003, по покана на Владимир Спиваков, той е постоянен диригент на Държавния камерен оркестър „Московски виртуози“. От 2004 до 2014 е главен диригент и художествен ръководител на Симфоничния оркестър на Красноярск. Сътрудничи с множество изтъкнати солисти, сред които Дмитрий Хворостовский, Максим Венгеров, Вадим Репин, Михаил Плетньов, Виктор Третяков, Борис Березовский, Денис Мацуев, Александър Князев и др.

Игор Малиновски, цигулка е солист със световна кариера, започнала на 24-годишна възраст като първи концертмайстор на Оркестъра на Баварската държавна опера, Мюнхен, на оркестрите на Комише Опер, Берлин и оперния и културен център Palau de les Arts Reina Sofia във Валенсия. Свири под палката на Зубин Мета, Кирил Петренко и Лорин Маазел. Печели награди на престижните конкурси „Виенявски”, „Менухин”, „Фриц Крайслер” и „Пабло Сарасате”. Често се изявява и като солист в Музикферайн във Виена. От 2009 е професор по цигулка във Висшето музикално училище „Карл Мария фон Вебер”, Дрезден, и гост професор в „Escola Superior de Música de Catalunya” в Барселона. Концертната и педагогическа дейност не са единствените ангажименти на талантливия цигулар. Той е основател и на Dresdner Residenz Orchester – формация от млади и талантливи музиканти, които успешно концертират из Германия.
Игор Малиновски свири на цигулка, създадена от изтъкнатия лютиер от Торинската школа Джовани Франческо Пресенда през 1826.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Тематичен концерт с музика на Чайковски

Тематичен концерт с музика на Чайковски на 24.10.2020г. от 19.00ч. в зала 1 на ФКЦ Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

64 − = 62