Панорама – Варненско лято 2020

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2020

Панорама – Варненско лято 2020

Сезон 2020г. на ММФ „Варненско лято” показа, че никаква причина, дори и Covid 19 не е пречка за неговото ежегодно провеждане, нареждайки се сред  десетте фестивала в света, които останаха верни на своите привърженици и реализираха форматите си. Независимо, че не започна традиционно през месец юни, а близо месец по-късно и с намален капацитет от концерти, показа стил, красива програма и подбрани състави, които напълниха добре познатите зали на ГХГ „Б.Георгиев”, Летен театър Варна и откритата сцена на Археологически музей Варна.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2020  Много от концертните изяви включиха творби от Л.В.Бетовен, в чест на 250 години от рождението на композитора, а интересна и плодотворна бе и изявата на инициативите от съпътстващата програма и Лятната музикална академия. Верен на принципите и традициите си ММФ „Варненско лято” 2020г. доказа, че е по-силно от всякога и зарадва своите почитатели с разнообразни музикални жанрове, премиерни спектакли и прочути имена. Поради разбираеми причини от различен характер, фестивалът се разположи в месеците от юли до ноември, като приоритетно най-наситени си остават топлите  месеци.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2020  Дни преди началото на основната програма на фестивала на 05.07. в двора на НУИ „Д.Христов” Варна се откри съвсем нова музикална сцена за най-малките почитатели на ММФ „Варненско лято”. Госпожа Виола, Младежкият оркестър при НУИ „Д.Христов” с диригент Страцимир Павлов и редица млади изпълнители от училището, споделиха своето изкуство под открито небе. Варненско лято за деца, като иновация отдавна си проби път, създавайки основите на високи критерии на бъдещата фестивална публика.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2020  Тържественото откриване на 94-то издание на ММФ „Варненско лято” 2020г. се състоя в празничната обстановка на Летен театър Варна на 19.07.2020г. от 20.30ч., където с особена гордост, споделиха пред публиката приветствени слова: Даниела Димова, директор на ТМПЦ Варна, Иван Портних, кмет на града и Марио Хосен, артистичен директор на фестивала . Под открито небе прозвуча емблематичната „Българска рапсодия Вардар” от Панчо Владигеров, под диригентството на Найден Тодоров, а след мащабното и артистично внушение на творбата в изпълнение на Варненска филхармония, последва и интересната интерпретация на „Италианска симфония” от Феликс Менделсон. Без антракт, публиката посрещна и кулминацията на вечерта – забележителното професионално представяне на младия талантлив пианист Емануил Иванов, носител на Първа награда на Международния клавирен конкурс Бузони за 2019г. КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2020  Той представи бляскаво, прочувствено и уникално творческият си талант и красивата и вълнуваща партитура на Концерт за пиано и оркестър №1 от Сергей Рахманинов. Със силните си аплодисменти публиката си извоюва и бис, който за поред път разкри виртуозното майсторство на младия изпълнител, а приповдигнатото настроение на присъстващите се изрази в бурни овации и аплаузи.

На 25.07.2020г. от 21.00ч. отново в Летния театър се осъществи първата от премиерите на ММФ „Варненско лято” 2020г., а именно – мюзикълът „Чаплин” – от Крис Къртис. Творческият екип бе в състав: постановка Борис Панкин, диригент Страцимир Павлов, хореограф Анастасия Неделчева,, асистент хореограф Гергана Караиванова, сценограф Константин Гарнизов, художник осветление Лальо Христов, художник костюми Розина Макавеева, мултимедия Ирина Радованова и Калоян Божилов, и превод  Даня Доганова и Борис Панкин. Това бе едно наистина забележително и вълнуващо изпълнение, което съчета в себе си европейска и българска премиера, хубава музика и великолепна актьорска игра и певческо присъствие на: Мариан Бачев, в главната роля, обаятелното превъплъщение на Антоанела Петрова в образа на Хана Чаплин, изгряващото младо дарование на Максим Ялнъзов, в интерпретацията на Младият Чаплин и дръзкото и патетично внушение на Десислава Николова, като Хеда Хопър. КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2020  Целият огромен състав заслужава адмирации, защото музикално-сценичният жанр е екипно изкуство. Най-важното бе, че всички творци в този спектакъл бяха наистина задружни и претвориха чудно и професионално една не лека житейска и творческа съдба на великият гений на Чарлз Чаплин. Нравствените и философски категории в силното либрето също намериха отзвук в благодарната публика, която посрещна всички изяви на артистите с бурни и нескончаеми аплодисменти, преизпълнена от чудото, наречено изкуство.

В началото на август, съвместната инициатива на „Варненско лято” и Festivallinks – артистичен обмен, пробуди силен интерес във варненската общественост. Съдържанието на проекта включваше разнообразни прояви в периода 03.08-06.08. като Лятна сцена – куклен театър, Музикално ателие за деца – Михаел Глиер, виола, като кулминацията бяха двата концерта, съдържащи музика от Й.С.Бах и А.Пиацола, изнесени в два поредни дни на сцените на „Адмирал” в курортен комплекс „Златни пясъци” и в артистичното пространство на Двора на Археологическия музей във Варна. Многобройната публика имаше честта да чуе интересни музикални образци в изпълние на: Бертранд Сервера,цигулка, Димитър Буров, цигулка, Михаел Гилeр, виола ,Таня Лоренцо, сопран, Патриция Робайна, клавесин, Сантяго Симадевиля, бандонеон, Маргарита Калчева , контрабас, Божидар Бенев, цигулка, Ваня Николчева, виолончело, Надежда Енчева, обой и Марина Винокурова, цигулка.

КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2020  Следващият акцент в рамките на ММФ „Варненско лято” 2020г. бе клавирният рецитал на Веселин Станев на 10.08.2020г. от 19.00ч. в уютната зала на Градската художествена галерия във Варна. Изтъкнатият пианист представи две много сериозни творби от творчеството на Р.Шуман и Й.Брамс. Почти без антракт бяха експонирани пред фестивалната публика прекрасните изпълнения на Симфонични етюди оп.13 /версия от 1837г./и пет вариации ор. роsth от Шуман, както и Соната №3 оп.5 във фа минор от Йоханес Брамс. Сложните клавирни цикли бяха изсвирени с мащабно разгръщане, завидна архитектоника и пластично звукотворчество. Запазвайки романтичната стилистика и владеейки детайлите до съвършенство, Веселин Станев показа, че е от тези творци, които имат голяма сугестивно присъствие, подчинявайки публиката да слуша задълбочено и да изпитва доверие към интерпретацията на изпълнителя. След толкова много звукови фойерверки, за топлите си и възторжени аплодисменти, слушателите получиха като подарък и още две сложни бисови пиеси.КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2020

На същата дата фестивалната публика се изправи пред високата чест и на друго музикално предизвикателство – премиерата на операта „Макбет” от Джузепе Верди. Тя се проведе под открито небе на сцената на Летен театър Варна и бе съвместна продукция на форматите на ММФ „Варненско лято” 2020 и  XI издание на Опера в Летен театър. Звездното присъствие на оперната прима – Александрина Пендачанска събра многобройни почитатели на певческото изкуство. Контрастно, релефно и сугестивно пеене, с лекота от солистите в изграждането на музикалните характеристики на героите, подплатено от красивата музика на италианския майстор на операта, поднесена прелестно от оркестъра на Варненска филхармония, с диригент Найден Тодоров – това са само част от удивителните усещания на публиката тази вечер. Премиерата на „Макбет”  в Летния театър бе удостоена от благодарната и развълнувана публика с многоминутни бурни аплодисменти. Много цветя и овации, както и целият творчески екип украсиха празнично сцената. Това бяха: Диригент Найден Тодоров, Режисьорът Кузман Попов и солистите: Александрина Пендачанска, в ролята на Лейди Макбет, Кирил Манолов, в интерпретация на Макбет,  Иван Момиров, в образа на Макдъф и Деян Вачков, като Банко, с партньорството на  Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна. КУЛТУРА ВСЕКИ ДЕН Панорама - Варненско лято 2020  Победата на истинското изкуство и професионализъм показаха отново силата на българския дух и големия творчески потенциал и импулс за естетика и красота на нашите родни музиканти, певци, диригенти и изпълнители. Хората на сцената и зад кадър, единението, което прави силата и крайният резултат – една бляскава, правдива и реална, и в същото време приказна и превъзходна премиера на „Макбет” от Джузепе Верди!

автор: Татяна Капричева
снимки: Росен Донев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

× 7 = 7